tisdag 28 februari 2017

Bentäthet behandling

Behandling alkoholproblem. I Nora Bergslagen, inga grupper vi har samtalsbehandling. Säljes nu i Sverige.


Den som fått ett benbrott efter en lättare olyckshändelse kan få göra en bentäthetsmätning. För den som har normal bentäthet är det ovanligt att små skador leder till benbrott. Vid benskörhet mäts bentäthet.

Det kan göras med röntgen eller ultraljud. En metod är att du ligger på en brits medan en svag röntgenstråle skickas genom olika ben i kroppen, till exempel ryggen eller höften. En annan metod är att du får hålla hälen i en ultraljudsapparat, för att mäta bentätheten i hälbenet. Du kan få behandling med läkemedel som stärker skelettet och minskar risken för benbrott om du har benskörhet. Du behöver ofta ta extra D-vitamin eller kalcium i tablettform när du får läkemedel mot benskörhet.


Denosumab fortsätter att öka bentätheten och minska frakturrisken efter års behandling. En samtidig positiv effekt med HRT är minskning av klimakteriebesvär och slemhinneatrofi. Långtidsbehandling leder till ökad risk för bröstcancer.


Om du har brutit något i samband med lågenergivåld och det visar sig att du har en låg bentäthet ska du behandlas med olika insatser ofta även med läkemedel.

Typiska osteoporosfrakturer Brott på handle höft och ryggkota är de vanliga osteoporosfrakturerna, men även frakturer på övre delen av överarmen och bäckenet räknas dit. Det framgår av en studie som jämför två osteoporosläkemedels effekt på fraktur. Kalcium, liksom D-vitamin, ökar också enligt vissa studier risken för vissa cancerformer.


Därför ska man inte behandla i onödan. Utredning med laboratorieundersökningar görs framför allt för att utesluta andra sjukdomar eller tillstånd som bakomliggande orsak (sekundär osteoporos). Bennedbrytning och ökad risk för frakturer är en vanlig biverkning av kortikosteroider, eller kortison, som finns i läkemedel för astma, ledgångsreumatism, psoriasis och många andra tillstånd. När kortikosteroider används regelbundet försvagas skelettet ofta snabbt, särskilt revbenen och ryggkotorna.


Osteoporosbehandling (benskörhet-behandling) Osteoporosbehandling består ofta av en kombination av läkemedel, träning och livsstilsanpassning. Syftet med en benskörhet-behandling är att försöka undvika nya frakturer genom att öka bentätheten och minska risken för fall. Efter det att behandlingen upphört görs bentäthetsmätning vartannat år. Visst ska du dricka mjölk och äta ost för att förse ditt skelett med kalcium.


Bisfosfonat är bra för att förebygga kortisonorsakad benskörhet. Men en stor brittisk-amerikansk studie visar att öl och vin också kan skydda mot benskörhet. Studien presenterades i American Journal of Clinical Nutrition. Mätning av bentäthet görs i huvudsak för att söka fastställa risken för benbrott eftersom det finns ett samband mellan minskad bentäthet och ökad risk att drabbas av benbrott. Resultatet av bentäthetsmätningen är avsett att ligga till grund för beslut om eventuell behandling för benskörhet.


Benskörhet ger inga symtom förrän det uppstår en fraktur, de vanligaste frakturerna som är kopplade till benskörhet är handledsfraktur, överarmsfraktur, höftfraktur och l kotkompressioner. Så ska benskörhet behandlas och därmed frakturer förebyggas, behöver bentätheten mätas och eventuell benskörhet upptäckas. Om multipla kotfrakturer hos äldre kan behandling eventuellt inledas utan föregående bentäthetsmätning.

Det är aldrig för sent för aktiv behandling (undantaget behandling vid per oral kortisonterapi – då behandling bör starta direkt). Kvinnor i fertil ålder bör informeras om att de skall skydda sig för graviditet till dess tyroxindosen är inställd. Sedvanlig behandling med bisfosfonat vid konstaterad benskörhet (T-värde under -5). Dessutom ges Vitamin D och kalcium. Om man upptäcker benskörhet tidigt (år) så kan detta behandlas mycket enkelt (och billigt) för att hindra smärta och värk , krökta smärtsamma ryggar och lårbensbrott.


Visste ni att Sverige är bland de sämsta i Europa att mäta bentäthet eller behandla benskörhet (OSTEOPOROS). Mat och träning mot benskörhet. Motion och träning är bra för skelettet, och det är aldrig för sent att börja.


Studier visar att även öl och lax kan påverka benen positivt. Lax, spenat och ett glas öl! En ny behandling mot benskörhet ger större förbättringar i bentäthet och effektivare skydd mot frakturer än nuvarande standardbehandling. Studien är den första som jämför två osteoporosläkemedels effekt på fraktur. Läkemedel såsom bisfosfonater, östrogen (ej långverkande tabletter utan istället dagvis intag), kalcium, aktivt eller inaktivt Vitamin D eller östrogenreceptormodulerare (SERM) kan användas.


Bentätheten bör definitivt bli mätt. För att diagnostisera osteoporos har flera metoder att mäta bentätheten utvecklats. De metoder som bedöms i denna rapport är dual energy X-ray absorptiometry (DXA), kvantitativ datortomografi (QCT) och kvantitativ ultraljudsteknik (QUL). Diagnosen behövs för att bedöma frakturrisken och för att utforma behandling.


Eftersom bentätheten minskar markant efter utsättning av denosumab rekommenderas kontinuerlig behandling, alternativt att bisfosfonat ges (om möjligt) när bentätheten normaliserats. Förutsatt att kalciumnivåerna är normala, kan denosumab även ges vid nedsatt njurfunktion (vid gravt nedsatt njurfunktion i samråd med njurmedicin). I primärpreventiva studier har risken för höft-, kot- och andra osteoporotiska frakturer visats minska (Evidensgrad 1), men studier på kvinnor med hög risk för fraktur saknas.


Liothyronin är inte lämpligt vid graviditet eftersom Tinte passerar över placenta till fostret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Energiarmband test

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom skönhet och hälsa. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Se...