torsdag 2 mars 2017

Ljudnivå decibel

Ljudnivå decibel

Så att ljudstyrkan också kan mätas använder vi oss av enheten decibel – förkortat dB. Den lägsta förnimbara ljudstyrkan, alltså den tystaste tonen som människan kan höra, ligger vid decibel. Ljudnivå är benämningen för hur högt ett ljud upplevs, t. Ett annat ord för ljudnivå är ljudvolym och dessa nivåer mäts i mätvärdet decibel (db). Ljudnivån är helt avgörande för hur behagligt ett ljud ska upplevas.


Ljudnivå decibel

Exempel på olika typer av decibel. Decibel är ingen enhet (storhet) utan ett logaritmiskt mått. Detta innebär bland annat att två identiska ljudkällor, till exempel två blåspistoler, tillsammans skapar en ljudnivå som är dB högre än om endast en av blåspistolerna skulle användas. Om ljudnivån för en blåspistol är dB blir alltså ljudnivån för två identiska blåspistoler dB. Ljud är tryckförändringar i luften som hörs.


De sprids som vågrörelser. Ljudets styrka, ljudnivån, mäts i decibel (dB) och antal svängningar per tidsintervall (frekvens) i Hertz (Hz). Om ljudets frekvens är hög så uppfattar örat det som en ljus ton. Ljudnivån för vitvaror mäts på decibelskalan med ett A-filter och förkortas dB (A).


Varje gång nivån stiger med dB blir ljudet tio gånger starkare. En decibel är den minsta förändring i ljudnivån en människa kan uppfatta. Här på Decibelmätare. B - Normalt samtal. Kontakta oss gärna om det är något du undrar över.


Ett ljuds ljudnivå (ljudvolym) är dess styrka uttryckt i decibel (dB). Ljudets styrka kan uttryckas i olika fysikaliska storheter, så som ljudtryck och ljudintensitet. Man talar därför om ljudtrycksnivå och ljudintensitetsnivå, etc. Vårt tal ligger mellan 1och 8. Vår hörsel är perfekt anpassad för att lyssna på människor som pratar – utomhus. Normal röstnivå är ca dB, meter från talaren.


Ljudnivå decibel

Ljudnivån mäts vanligen i decibel vägt med ett så kallat A-filter, som tar hänsyn till människans perception (varseblivning) av olika frekvenser. Enheten benämns dB (A). Bullernivåer och lagkrav Skadligt buller är en kombination av ljudnivå och den tid man vistas i det.


Bilden nedan visar några exempel. Det är viktigt att bilda sig en uppfattning om allt buller som finns på arbetsplatsen. Ljud är små tryckvariationer i luften som mäts i decibel (dB). Över denna nivå ökar risken för hörselskador om du utsätts för långvarig exponering.


Enligt förordningen bör buller från spårtrafik och vägar inte överskrida dBA ekvivalent ljudnivå vid en bostadsbyggnads fasa och dBA ekvivalent ljudnivå samt dBA maximal ljudnivå vid en uteplats om en sådan ska anordnas i anslutning till byggnaden. Ljudet från en personbil får inte överstiga dB (A). A, dB(A), och det är ljudtryckets nivå som man nästan alltid avser och det är alltid ljudtryckets nivå som man mäter med någon form av bullermätare. Man utelämnar i regel stavelsen tryck i ordet och säger ljudnivån.


Utöver ljudvärdet i decibel dB (A) visar bilden om ljudnivån överstiger maximivärdet på det kommande typgodkännandet (svarta vågor=däck med hög ljudnivå), om det överensstämmer det kommande typgodkännandet (svarta vågor=däck med genomsnittlig ljudnivå) eller om däcket är över dB tystare än det kommande typgodkännandet förutsätter (svart våg=tyst däck). Förklarar begreppen ljudintensiteten och ljudnivå samt hur de är relaterade till varandra. Skalan är logaritmisk, vilket innebär att om ljudet ökar från till decibel, är det en fördubbling, medan en ökning från till decibel är en fyrdubbling. Ljudstyrka mäts vanligen i enheten decibel (dB).


En dammsugares ljudnivå mäts i decibel och kan variera kraftigt beroende på modell och tillverkare. Philips tysta dammsugare har en ljudnivå om dB, vilket är lite högre än en normal samtalston. På en skala från F till A redovisas energieffektivitetsklass, dammåtergivningsklass, rengöringsprestanda för mattor samt för hårda golv, ljudnivå i decibel samt årlig energiförbrukning. Det sista är ett vägledande värde, i praktiken avgörs energiförbrukningen av hur dammsugaren används i varje hushåll. Dess ljudnivå ligger på 42dB och dess volym är 2liter.


Skulle strömmen i ditt hus plötsligt slås av så klarar frysen av att stå i 25h. Vidare finesser inkluderar temperaturvarning, snabbfrysning, frostfri samt anti-fingeravtryck ytfinish.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Energiarmband test

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom skönhet och hälsa. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Se...