tisdag 18 april 2017

Hur fungerar en generator i ett vindkraftverk

Av denna anledning konstruerar man generatorer till mindre kraftverk som är mångpoliga – de har alltså många magnetpoler och strömspolar som samverkar vilket gör att de kan lämna en kraftig ström vid låga varvtal. Att vindkraftverkets generator kanske ger volt vid ett visst tillfälle gör inget, för så fort generatorn ansluts till batteriet är det batteriet som bestämmer spänningen och den sjunker då till volt i 12-voltssystem, eller till volt i ett 24-voltssystem, o. Batteriernas spänning kommer sällan att vara 1 2 eller volt, detta beror helt på batteriernas tillstån om de är fulladdade, eller urladdade. Vindkraftverk drivs indirekt av solen.


Oftast finns två eller tre rotorblad.

Dessa sitter på ett nav, som i sin tur är fastsatt i en turbinaxel. Vid svag vind använder man en mindre generator, vid stark vind används en större. I ett vindkraftverk är bromsystemet viktigt.


Den mekaniska bromsen ska kunna bromsa rotorn om det aerodynamiska bromssystemet slutat fungera. Det mekaniska bromssystemet är en bromsskiva som placeras på huvudaxeln eller på den axel som går mellan växellådan och generatorn. Från vindkraft till energi. Vinden får rotorbladen på vindkraftverket att snurra.


Generatorn och annan känslig utrustning sitter skyddat i maskinhuset, i den så kallade nacellen, högst uppe i vindkraftverkets torn.

Ett kraftverk är en anläggning som producerar elektricitet med en generator. Generatorer i kraftverk utnyttjar rörelser i naturen och andra energikällor för att skapa rörelsen i generatorn. Ofta används någon form av turbin för att skapa rörelsen. Turbinen ser lite ut som en propeller och är kopplad till generatorn. Ett vindkraftverk tar tillvara luftens rörelseenergi och gör om den till elektrisk energi.


Vindens energi sätter verkets turbinblad i rörelse och via en axel och en växellåda förs kraften över till en generator. Den gör i sin tur om kraften till elektrisk energi. Ett modernt vindkraftverk tar tillvara cirka procent av vindens energi.


Luften som fångas upp får vindkraftens propellrar att snurra, vilket genererar energi. Denna energi omleds till kraftverkets generator som slutligen omvandlar den till elektricitet. Det kan också fungera genom att när luftmassor håller olika temperaturer så skapas det luftströmmar där rörelseenergi kan omvandlas till elenergi via generatorn som sitter i vindkraftverket.


Bladen på ett vindkraftverk är formade som propellrar som drivs runt av vinden. De fångar in energi från vindens rörelse, i motsats till en motor som använder energi för att skapa rörelse. Rotorn omvandlar rörelse till el. Den rotationen får igång en generator som alstrar ström.


För att det ska fungera effektivt krävs det att vindkraftverket är placerat på en plats där det blåser mycket och jämnt.

Dessutom måste rotorn minst meter upp i luften för att undvika turbulens från marken. Jag undrar hur generatorn i ett vindkraftverk fungerar. På riktigt stora vindkraftverk har man däremot ofta en växellåda som ökar varvtalet så. Så här fungerar vindkraft och ett vindkraftverk - Vattenfal. Så funkar det – ta reda på hur ett vindkraftverk fungerar och vad det består av.


När luftmassor håller olika temperaturer skapas luftströmmar, vars rörelseenergi kan omvandlas till elenergi via en generator i ett vindkraftverk. Aktivitet om vindkraft för årskurs SeaTwirl – The future of offshore wind SeaTwirls design kommer att ändra synen på hur vindkraftverk kommer att byggas i framtiden. Energin i vinden stiger med vindhastigheten i kubik, om vindhastigheten fördubblas ökar effekten åtta gånger. Q: Hur fungerar vindkraft? A: För att rotorbladen på ett vindkraftverk ska börja snurra måste det blåsa minst tre till fyra sekundmeter.


De elektriska generatorer som vanligtvis förekommer i vårt samhälle har ett fast magnetfält som inte rör sig, i det magnetfältet har man sedan monterat en ledare på en del som kan roteras. När ledaren sedan roteras i det fasta magnetfältet induceras en ström i ledaren, vartefter elektrisk energi utvinns direkt. Fundamentet håller vindkraftverket på plats och finns till största delen under marken. Dessa delar måste dock fungera tillsammans optimalt för att ge energi nog att vara ekonomiskt.


Den maximala energin man kan få ut ur vinden rent teoretiskt är 5 (enligt Betz’ lag). Den vanligaste typen av vindkraftverk i dig i Sverige är de 3-bladiga vindkraftverken som består av tre långa rotorblad som sitter på en generator som är placerad högst upp på ett torn. Induktionsgeneratorn har induktiv effektfaktor, vilket gör att vindkraftsparkernas effekt med dessa måste vara liten i förhållande till effektomsättning i nätet, annars krävs dyra kompensationsåtgärder.


Omriktaren, antingen för rotormatning eller för synkrongeneratorn, är en fördyrande komponent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Energiarmband test

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom skönhet och hälsa. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Se...