torsdag 20 april 2017

Ladda gel batteri

Vi levererer varor till hela Sverige Direkt hem till dörren. Fri frakt och leverans nästa dag. Vid beställninng innan kl 17. Sveriges största utbud av batterier – inga avgifter och garanterat bra service.


Ett batteri mår bäst när det används och slipper kraftiga urladdning.

Ett kraftigt urladdat batteri når relativt fort procent laddning, men de sista procent tar längre tid. Det är inte säkert att det är fulladdat ens efter tio mils körning. Används bilen sällan bör du bör du använda batteriladdare med underhållsladdning.


Man bör därför ladda upp batteriet med en separat laddare eller kontinuerlig underhållsladdare. Använd en bra laddare som har en laddningskurva som är anpassad efter den batterityp AGM,Gel eller vanliga batterier med flytande syra. Se även till att laddaren är anpassad efter den batterikapacitet ditt batteri har. I fritt ventilerade batterier behöver man höja spänningen och på så sätt provocera fram en gasutveckling som blandar om elektrolyten.


Laddningsläget som brukar kallas för Equalize eller utjämningsladdning, vilket är en slags överladdning som behövs för vanliga bly-syra batterier måste undvikas och utesluts därför ur laddcykeln i inställningen för GEL-batterier.

Ska batteriet laddas med batteriladdare, ladda då först och fyll sedan på destillerat vatten. Om plattorna ligger synligt, fyll på vätska så att dessa täcks, men inte mera. Ladda batteriet och fyll sedan på vätska igen. När temperaturen sjunker ökar motståndet inne i batteriet. Det går nu utmärkt att förvara batterierna laddade i över ett år.


Bengt Ragnemalm, Linköping. Läsarsvar: Det fixar du med två gem och ett fulladdat batteri. Ställ först båda batterierna på det ena gemet. Sedan sätter du det andra ovanpå så att de är parallellkopplade i fyra-fem sekunder. Att ladda normalt är väl ingen bra ide eftersom att GEL batteri ska laddas långsammare än bly.


Provar jag med underhållsladdning laddar den ca 0. Ett 1Ah GEL - batteri skulle alltså klara jobbet utan att behöva laddas under tiden (DoD). Ett vanligt bilbatteri skulle behöva laddas redan efter timme (DoD). Vi tar ett mer avancerat exempel, du har en betongblandare som förbrukar 6Watt (kW) under drift och den ska normalt anslutas till en vanlig väggkontakt med 2Volt växelspänning. En modern batteriladdare laddar batteriet i flera steg.


Mer avancerade batteriladdare har även temperaturkompensering, vilket ger en bättre laddning både i kyla och i värme.

De äldre röda plåtburkarna, som vi köpte förr och nu finns i många garage och båtar, var bra på det sättet att de ofta laddade bra, men batterierna riskerade också att bli överladdade med stor avdunstning. Jag undrar om man kan ladda ett gel - batteri med en hemma-laddare - amp. Det hade gått ner på några dagar utan ngn förbrukare.


Däremot kräver dessa moderna batterier moderna batteriladdare. Här skall det laddas med en så kallad pulsladdare. Batterikonstruktionen överensstämmer i övrigt med den gamla typen.


Gel - batterier är ovanligare och en vanlig missuppfattning är att AGM och gel - batterier är samma sak. Om batteriet är helt urladdat, måste du ladda upp det. Du kan göra detta på flera sätt. Hur du laddar batteriet.


Innan du laddar batteriet , måste du se till så att du har följande artiklar: vatten, bakpulver, hushållspapper, en nyckel, batterifett och en batteriladdare. Först kopplar du bort batteriet. De kan dessutom skada batteriet över tid.


Inte ens alla AGM-kompatibla laddare kan ladda djupurladdade (mindre än 1volt) OPTIMA- batterier. För att kompensera förlusten behöver du ladda batteriet. Bäst gör du det genom att ladda regelbundet. Vilken laddström skall normalt andvändas på ett batteri ? Alla batterier är olika och därför behöver de olika laddström. Generellt gäller ska ett batteri laddas med av sin avsedda kapacitet i Ampere.


Som rubriken: Jag har ett tomt batteri i min bil, jag har dessutom en CTEK-laddare. Jag har för mig att det inte är något problem att ladda ett batteri som är inkopplat i bilen, men jag är inte helt säker, så jag vänder mig hit och dubbelkollar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Energiarmband test

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom skönhet och hälsa. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Se...