onsdag 31 maj 2017

Bentäthet värden

Bentätheten mäts med hjälp av röntgen eller ultraljud för att se hur tätt skelettet är. Resultatet av mätningen är en av flera faktorer som hjälper läkaren att bedöma om du har ett svagare skelett, som ökar risken för benbrott. Mätning av bentäthet kan göras antingen för att ställa diagnos eller för att följa hur bentätheten förändras, exempelvis efter påbörjad behandling för benskörhet. Bentäthet kan grovt uppskattas genom de enkla måtten läng vikt och ålder men detta är av begränsat värde för att säkerställa den enskilde invidens grad av bentäthet. Mätning kan ändock vara av värde , då man kan utvärdera behandlingseffekt över tiden hos en individ.


Det kan till exempel bli aktuellt vid ställningstagande till eventuellt preparatbyte. Förkalkningar i kärl, särskilt aorta, kan också påverka mätvärdet. Bentätheten kan också mätas genom så kallad kvantitativ ultraljudsundersökning av hälbenet. Metoden används mer sällan och det finns inga klart definierade gränser för vilka värden som är onormala. Mellan – SD och – SD = Låg bentäthet (osteopeni).


Under – SD = Osteoporos. SD = standardavvikelser för bentätheten hos friska unga kvinnor mätt med DXA. Mätning av bentäthet i häl, underben eller underarm kan inte användas för att diagnosticera osteoporos, eller följa läkemedelsbehandling, och rekommenderas därför ej. Du bör få bentätheten mätt efter ett benbrott om läkaren misstänker att benskörhet kan ha spelat roll. Andra undersökningar.


Läkaren kan då göra en kroppsundersökning och ta en del blodprover för att kunna utesluta det. Hur låg bentätheten blir beror på två faktorer: Hur mycket som byggs upp i ungdomen och hur snabbt man förlorar med stigande ålder. Kvinnor har redan från början lägre bentäthet , vilket gör att det märks mest hos dem. Maxvärdet för bentäthet uppnås vanligen runt års ålder. En T-score som är lika med eller mindre än -definieras som benskörhet.


Om personen dessutom har en så kallad lågenergifraktur kallas tillståndet etablerad benskörhet (osteoporos). Benstommens täthet definieras enligt WHOs expertgrupps rekommendation med utgångspunkt från medelvärdet för unga friska personer av samma kön. Värden standarddeviation (SD) under medelvärdet är normala, värden 1–SD under medelvärdet visar osteopeni. Värden mer än SD under medelvärdet visar osteoporos.


Vid T- värde mellan -och -rek rökstopp, fysisk träning och tillskott av vitamin D och kalcium om kostintaget är lågt. Vitamin D och kalcium ges även till patienter över år liksom till patienter med längre tids kortisontablettbehandling. Ett negativt värde (-) betyder att dina ben är tunnare (lägre bentäthet ) och svagare än de flesta i din åldersgrupp.


Ju mer negativa numret är, desto mindre bendensitet har du jämfört med andra i din åldersgrupp. Om T-score värdet är bättre än -kallas det för normal bentäthet, mellan -och -kallas osteopeni (lätt förtunning) och sämre än -kallas osteoporosmätvärde. Man kan få benskörhetsfrakturer ären om man har osteopeni men risken ökar vid sämre värden.


Många äldre får osteoporosmätvärde som del av åldrandet. Hälften av alla kvinnor och en fjärdedel av alla män i Sverige kommer att drabbas av en fraktur som beror på benskörhet. Benskörhet – den tysta sjukdomen.


Analysen av bentätheten kommer direkt från en dator. På sekunder får du besked. Snart kan du kolla. Standard” värden för fett, vätska, muskler och skelett i den ordning de visas i displayen på vågen.


Andelen kroppsfett i Andelen Vätska i kroppen i Andelen Muskelmassa i Som Kvinna Bör du ha mer än:. Som Man bör du ha mer än:. BAKGRUND Primär hypotyreos drabbar 2- av alla kvinnor, vilka insjuknar 5-gånger oftare än män. Speciellt vanligt är att insjukna under och efter klimakteriet. Kvinnor efter förlossning löper också stor risk att insjukna i (ibland övergående) hypotyreos, post-partum tyreoidit.


Symtomen är initialt ospecifika, och diagnosen är då svår att ställa kliniskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Energiarmband test

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom skönhet och hälsa. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Se...