torsdag 25 maj 2017

Rutin för nedkylning av livsmedel

Tänk därför på att all hantering av livsmedel kan medföra risker som kan påverka livsmedlen negativt. Hanteringen ska kontrolleras så att riskerna för faror minimeras. Därför ska alla livsmedelsföretag ha ett system för säkerheten kring livsmedlen. Systemet består av rutiner , egna kontroller och uppföljningar av verksamheten.


Använd engångshandskar och tänk på att byta dem ofta och mellan hantering av olika livsmedel. Tvätta händerna innan du tar på dig handskarna och efter du har tagit av dig handskarna! I rutinen för Personlig hygien finns beskrivet hur du ska göra. Kontroll av att rutin för personlig hygien följs dokumenteras på dokumentationsblanketten, se sektion 12. Inköp och ankomst Inköp sker endast från seriösa leverantörer, som vi vet kan leverera säkra, lagenliga produkter.


Man måste visa att man har bra rutiner för förvaring av livsmedel. Vilka förpackningar används till livsmedlen ? Material som kommer i kontakt med livsmedel ska vara märkta med glas och gaffelsymbol eller så ska det finnas intyg från leverantören att materialet är godkänt för livsmedel. Rutin ska finnas för hur du ser till att livsmedlen och menyer stämmer överens med rätt märkning. Står det fetaost på menyn, ska du servera fetaost och inte salladsost av komjölk. Regler för personalhygien Vilka rutiner har ni för nedkylning av tillagad mat?


Men innan reglerna. Rutiner ska finnas för övervakning av tid- och temperaturprocesser. I rutinerna ska det finnas gränsvärden för temperatur och eventuell ti hur ofta kontroll ska ske med mera. Det ska också framgå vad du ska göra om rutinerna inte fungerar (korrigerande åtgärder), exempelvis vad du gör om kylskåpet håller för hög temperatur eller om nedkylningen tar längre tid än uppsatt tidsgräns. Den som ska ha huvudansvaret för framtagandet av ett system för egenkontroll kan eventuellt behöva komplettera sin grundläggande hygienutbildning.


När systemet för egenkontroll är klart är det viktigt att gå igenom egenkontrollprogrammet med berörd personal i verksamheten och försäkra sig om att alla förstår vad rutiner och kontroller innebär. Om mat som värms upp under tillagningen inte serveras omedelbart efter tillagningen eller förvaras varm, måste den kylas omedelbart efter tillagningen. Nedkylning av livsmedel.


Rutin för nedkylning av värmebehandlade livsmedel. Syfte: Säkerställa att nedkylning av värmebehandlade livsmedel sker på ett sätt som inte äventyrar produktsäkerheten. Du ska ha rutiner för att kontrollera varor som du tar emot, exempelvis kontroll av märkning och att förpackningen är hel och ren. Säker hantering, lagring och transport Livsmedel ska förvaras och hanteras så att de inte riskerar att bli dåliga eller förorenade. Rutiner behövs alltså för kontroll av förpackningarnas skick, temperatur om något ska förvaras kylt, förvaring, kunskap om ingredienser, och reklamationer.


De planerade åtgärderna för respektive grundförutsättning är beroende av verksamhetens art. All livsmedelshantering kräver att vissa grundförutsättningar är uppfyllda för att säkra livsmedel ska uppnås. Dessa utgörs av bl.


Bearbetning av livsmedel innebär även risk för kontamination av ätfärdiga livsmedel från obearbetade råvaror, smittbärande personal eller miljö. I sam­band med bearbet­ningen kan också nedkylning , återuppvärmning, varm­hållning och kylförvaring av livsmedel ingå. Grundförutsättningarna omfattar krav på anläggningars struktur, drift, hygien samt lagring och transport. Om ingen nedkylning pågår och det inte finns nyligen nedkylda livsmedel att kontrollmäta görs kontrollen genom bedömning av verksamhetens rutiner.


För att det skall vara möjligt måste maten läggas i vida och låga kärl i tunna skikt på högst centimeter i varje kärl. Använd ett särskilt nedkylningsskåp eller kylutrymme för nedkylningen. Om maten är varm höjs temperaturen på andra livsmedel i samma skåp, vilket gör att dessa förfars snabbare. En kallare zon för livsmedlen och en varmare för människan.


Livsmedlen flyttas då till den varmare zonen under den tid man bearbetar dem. Efter bearbetning flyttas de tillbaka till den kallare zonen igen. Om tiden i den varmare zonen är kort kan livsmedlen behålla den låga temperatur som livsmedelslagen kräver. En del livsmedel värms. Vid rutiner för kritiska moment, det vill säga ett moment där det är lätt att något ska gå fel, är det alltid bra ha rutinen nedskriven.


Till exempel vid rutin för nedkylning av livsmedel är det bra om rutinen förklarar hur lång tid nedkylningen får ta och vilken temperatur livsmedlet har. Om rutinen till exempel säger att varmhållen mat ska hålla minst grader och den vid kontroll visar sig vara grader så har gränsvärdet överskridits. För att styra faran, i det här fallet en mikrobiologisk risk, måste lämplig åtgärd vidtas, exempelvis att maten slängs eller återupphettas.


Hantering av olika typer av livsmedel Vid kokning av potatis eller enklare matlagning ska detta ske separat från övrig verksamhet. Särskilj arbetsbänkar och redskap för råa respektive färdiglagade livsmedel Grönsaker ska alltid hanteras på separata skärbrädor. Livsmedel Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor – Ett samarbete mellan Täby kommun, Vaxholms stad och Norrtälje kommun FAROANALYS Som livsmedelsföretagare har du ansvar för att servera säker mat.


Utöver företagets egna hygienrutiner görs en grundläggande genomgång om livsmedelshygien, med stöd av Livsmedelverkets tidigare föreskrifter om personalhygien, avsnittet om hygieninformation i samband med nyanställning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Energiarmband test

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom skönhet och hälsa. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Se...