måndag 26 juni 2017

Peltierelement kylbox

Träning, avkoppling, lek, trädgårdspyssel. Hos Clas Ohlson hittar du allt för din fritid. Bli medlem i Club Clas och du får tillbaka i bonuscheckar på allt du handlar.


Kärnan i en termoelektrisk kylbox är ett Peltier-element. Ett Peltier-element är monterat med många halvledarelement (Dices). När ström flyter via halvledare ändras lastarnas energinivå. Det blir antingen högre eller lägre beroende på strömriktning. På så sätt blir Peltier-elementet på en sida varmt och på den andra sidan kallt.


Köp Kylelement, peltier online på kjell. Det går att ställa in temperaturen till -18℃. Eller höja den till över 0℃ då du behöver en kylbox istället. Som kyl kan det räcka med en solpanel på cirka 1till 1W (mer om den används som frysbox).


Peltierelement kylbox

Peltiereffekt är ett termoelektriskt fenomen där man genom att låta likström flyta genom olika metaller eller halvledare kan få fram en värmepump som kyler på ena sidan om elementet och värmer på den andra. Jämför priser på Kylboxar och Partycooler, Kylboxar, Partycooler. Hitta bästa pris på 7produkter från Dometic, Cylinda, Igloo och fler. Oslagbart i ”klassen”.


En hård väska, en kylbox , skyddar innehållet extra bra även mot stötar. Den ser till att melonen, jordgubbarna och skålen med pastasallad ser lika fina ut när du tar fram dem som när du packade ner dem. En lite mjukare kylväska skyddar också maten men passar ännu bättre till sånt som inte är så känsligt mot stötar. En kylbox som kopplas till bilens cigarettuttag håller picknicken kall under bilresan.


Men alla boxar fungerar inte lika bra, visar Testfaktas test. Stort utbud på Biltema. Kylbox 12v liter Asaklitt (Clas Ohlson) 4kronor.


Det här är en kylbox i standardformat från Clas Ohlsons eget märke Asaklitt. Kylväskan rymmer liter och kan både värma och kyla innehållet. Med lager och kundtjänst i sverige, inga krångliga returer eller policys, bara enkelt!


Se vårt urval av Biltillbehör. Ett kraftigt termoelektriskt Peltier-element som står för kylan, fläkten leder bort den värme som alstras i processen. Jag har tänkt kyla den varma sidan med en intel stock kylare som jag gissar lite vilt kan kyla bort W. Ferminator med en expansinsmodul. Under locket sitter två femlitersfat i en kylbox som kyls med ett lock från en peltierelement från en kylbox köpt på kjell.


Dock har detta en ström på 8. Bredvid boxen sitter en sodastream. Nov Et peltier element virker som en varme pumpe ,sånn at cpu siden blir iskald. The fan gets its power from a peltier element that is used in reverse, i. Finns en del sådana lösningar med Peltierelement , men vad jag hört funkar dom inget vidare. Borde väl gå att knåpa ihop något med ett peltierelement och ett vattenbad eller liknande. En kylbox med inbyggt element borde gå att bygga om rätt lätt, problemet är att dom drar mycket ström.


Men en grej som jag kommit på är att man kan avfukta med ett peltierelement istället. Har fällt in locket från en kylbox från Kjell i sidan på kylskåpet, då hamnar kalla sidan inne och varma sidan ute. Sen har jag byggt en vattenuppsamlare där kondensvattnet samlas upp till en PET-flaska. Supercool kylaggregat 12V, har använts i kylbox i segelbåt.


Båtläng upp till: ca 40fot (motorbåt) ca 45fot (segelbåt). Så här fungerar systemet: Värmaren drivs av bränsle från båtens tank. Vill man ha bra kyla hela tiden är kompressorboxarna oslagbara. Har köpt båt med en äldre kylbox installera är dock osäker om det är någon mening att byta ut boxen.


Du behöver någon med kompressor då och inte peltierelement eller vad det är i dem. Jag kan svarva bromsskivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Energiarmband test

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom skönhet och hälsa. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Se...