onsdag 26 juli 2017

Aktuellt lufttryck

Följ senaste uppmätta temperaturen, nederbörden, vinden, vattenståndet, snödjupen och mycket mer, från alla SMHIs mätstationer. Här visas även diagram för senaste dygnet. Ladda ner observationsdata för lufttryck.


Via länken nedan kan observationsdata laddas ned för lufttryck. Det går även att visa observationsstationer.

Lufttrycket i sig har inte så stor inverkan på vädret och väderutvecklingen. Det är i stället lufttryckets geografiska fördelning och lufttryckets förändring som är avgörande. De väderstationer som rapporterar lufttryck brukar även rapportera lufttryckstendensen, vilket vanligtvis är lufttryckets förändring de senaste tre timmarna. Aktuell lufttryck i Europa. Kartan är uppdaterat varje timme.


För att se halten av totalozon i Europa i nära realtid välj NASA och sedan Ozonhalt. Det mäts i hektopascal (hPa), äldre namn millibar.

Här hittar du information om vädret och luften i Göteborg just nu. Värdena som visas hämtas från mätstationer runtom i staden varje timma. Kan användas som landningsreferens då höjdmätaren anger höjd över aktuell flygplats. Med denna referens inställd visas höjden som (noll) då luftfartyget står på landningsbanan.


Vädret just nu med karta, tabeller och diagram. Här finns också tio års historik för hela Sverige. Temperatur, luftfuktighet, vindhastighet, vindriktning och lufttryck. Men för att veta höjden man är på och det är ju havet som oftast är referens så måste man veta rätt lufttryck på aktuell plats. Varje Hpa är ca 8-9m i höjd så det gäller har rätt tryck vid aktuell plats inställd.


Vi rekommenderar dig att kontrollera lufttrycket i däcken regelbundet, gärna en gång i månaden. Detta ska göras när däcken är kalla. Väderstationen är belägen i Ekeby utanför Riala, i Norrtälje kommun, Stockholms län. Stationen utgörs av en trådlös Vantage Pro2. Se temperatur, nederbör luftfuktighet m. Jag har en undring om hur QNH och aktuellt lufttryck hänger samman.


Man skulle tycka att det är samma sak men idag när jag kollde på SMHIs, regelbundet uppdaterade, site så skiljer deras lufttryck från gällande QNH på samma plats.

För mätningar av aktuellt lufttryck används en barometer. SI-enheten för lufttryck är Pa men enheterna millibar (tusendels bar) och mmHg (mm kvicksilverpelare) förekommer i olika sammanhang. Håll koll på temperaturen när du fyller dina vinterdäck med luft.


Om du justerar trycket i ett garage där det är plusgrader (t.ex. °C) och det samtidigt är minusgrader utomhus (t.ex. -°C, vilket ger en skillnad på °C jämfört med inomhustemperaturen i garaget) rekommenderar vi att du lägger till bar till tillverkarens rekommenderade lufttryck. Avståndet mellan en viss flygnivå och jordytan (marken eller havet) varierar med aktuellt lufttryck på jordytan. Jag har blivit villrådig om vilket lufttryck jag ska ha i bildäcken. I bilen står det bar utan last. Vid service fylldes bar.


Då jag frågade bilverkstan fick jag svaret att bar borde vara bäst. Verkstaden menade att man ska gå efter däckstillverkarens rekommendationer, inte biltillverkarens. Dåligt tryck i kranen – En guide för dig som har egen brunn. Upplever du att det är dåligt tryck i kranen hos dig?


Här får du några tips som kan hjälpa dig att hitta orsaken, med fokus för dig som har egen brunn och pump.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Energiarmband test

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom skönhet och hälsa. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Se...