måndag 4 september 2017

Magnetröntgen hjärnan

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom skönhet och hälsa. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Se var varan finns i lager.


En magnetkamera kan avbilda nästan alla organ i kroppen.

Det är vanligast att hjärnan, ryggen och de stora lederna undersöks. Mag-tarmkanalen, bäcken, blodkärl, hjärta och bröst kan också undersökas. Genom en magnetröntgen av din hjärna kan läkare snabbt och tydligt kartlägga om det föreligger sjukdom eller annan avvikelse som kan vara orsaken till dina symptom. Då kan sjukdomar avslöjas i ett tidigt stadium. En metod för att visa cellaktiviteten inom hjärnans olika delar (hjärnans arbete) kallas funktionell MR(fMRI).


Metoden går ut på att stimulera olika kroppsdelar för att sedan med fMRI se den sensoriska aktiviteten inom specifika delar av hjärnan. Metoden bygger på magnetfält och radiovågor – men inte röntgenstrålar – och man kan undersökas flera gånger utan risk för strålskador. Hjärnans anatomi, morfologi och funktion kan porträtteras detaljerat med hjälp av magnetkamera, så kallad MR-kamera.

Vid en magnetkameraundersökning tas ett hundratal bilder. Bilderna kan på ett tidigt stadium avslöja sjukdomar som demens, cancer, akut stroke och epilepsi. MR-teknikens roll blir viktigare i takt med att det kommer behandlingsmöjligheter till allt fler sjukdomar i hjärnan. MR-helkropp är vår mest avancerade magnetkameraundersökning där du röntgar hela kroppen och som visualiserar av kroppens vitala organ, från hjärnan ner till bäckenet på mm-nivå.


Allvarlig sjukdom som cancer och stroke uppstår inte över en natt, utan tar oftast flera år att utveckla och kan många gånger inte upptäckas via exempelvis blodprov. Man magnetröntgar hjärnan för att upptäcka hjärnsjukdomar. Sjukdomar man kan upptäcka med hjälp av magnetröntgen. Då kan MR hjälpa till att komma till botten med problemet, genom att ge en detaljerad bild av hjärnan. Datortomografi på hjärnan.


Under undersökningen ligger du på en brits med huvudet inne i en cirkelformad öppning i apparaten. Med hjälp av magnetröntgen tas väldigt många bilder på exempelvis hjärnan med endast millisekunder mellan, och tack vare detta så visar detta hur hjärnan svarar på olika stimuli. Detta bidrar sedan till att forskarna kan studera strukturella och funktionella hjärnavvikelser när det kommer till psykiska problem.


En MRT kan i jämförelse med andra bildtekniker skapa bra bilder av kroppsdelar som ligger omgärdade av ben. Därför är tekniken särskilt lämpad till att göra hjärna och ryggmärg synliga. Kan man se om det är försämrad syretillförsel (eller likn) på ena halvan av kroppen till hjärnan ? På mig har de gjort en hjärn MR för att utesluta att mina symptom (domningar, värk, yrsel, stötar etc i en halva av kroppen) beror på något med hjärnan.

Denna teknik används för att man ska kunna upptäcka, lägesbestämma och klassificera olika sjukdomar och skador hos både människor och djur. Lillhjärnan jobbar för att samordna kroppens alla muskler. Innan en eller flera rörelser äger rum ser lillhjärnan till att ti varaktighet och kraft har räknats ut för de muskelsammandragningar som ska delta i rörelsen. Vad är skillnaden mellan datortomografi och magnetröntgen ? När används respektive metod? I studien används funktionell magnetröntgen (fMRI) för att undersöka hur aktiveringen i INPH-patienternas hjärnor förändras efter dränage av likvor.


MRI mäter hjärnans aktivering genom att bestämma den blodflödesförändring som sker vid ett visst stimuli, tex att man rör fingrarna eller memorerar ett ansikte. Det är som att titta in i hjärnan med ett mikroskop” SÅ GÅR DET TILL. Vid undersökningen får patienten ligga på en smal brits som förs in i magnetkameran. Magnetröntgen hjärna.


Utrymmet är som en lång och smal tunnel, ca meter lång och centimeter i diameter. Undersökningen, som är icke-invasiv och helt smärtfri, varar mellan till minuter. Avbildar hjärnans arbete.


Att ta bilder av kroppens insida med hjälp av en magnetkamera (MRI) är ett viktigt diagnostiskt verktyg i sjukvården idag. Men funktionell MRI (fMRI)är det även möjligt att avbilda hjärnans arbete. Hon har bland annat slutat le då hennes man möter henne vid bussen, slutat skriva julkort och har svårt att hålla städat. Huvudsakligen styr lillhjärnan över kroppens motoriska och koordinativa rörelsesystem, men balansen är också ett av lillhjärnans större ansvarsområden. Genom att regelbundet gå på specialriktade hälsoundersökningar så kan vi hitta sjukdomar som cancer, hjärtproblem etc.


Vid en undersökning med magnetröntgen (egentligen magnetresonans) kan vi dessutom hitta sådant som inte framkommer i de vanliga hälsoundersökningarna. Hittar vi sjukdomar i tid så kan man åtgärda dem i tid. Jobbar på en röntgenavdelning och har aldrig hört talas om någon som fått biverkningar av en magnetkameraundersökning (inte magnetröntgen då röntgenstrålar inte är inblandade) såvida man inte fått kontrast vid undersökningen och reagerat på den - men sådana reaktioner kommer oftast genast och då tas man ju omhand på röntgenavdelningen efter undersökningen. Vid skallbastumörer är kranialnerver och blodkärl särskilt utsatta strukturer.


Vanliga godartade skallbastumörer är meningeom och neurinom (=schwannom). SymtomSynnedsättning, hörselnedsättning, ansiktsförlamning och trigeminusneuralgi. Förlamningssymtom i extremiteterna kan förekomma om hjärnstammen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Energiarmband test

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom skönhet och hälsa. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Se...