tisdag 28 november 2017

Hur vet man om man är bipolär

Anmäla dig till Triaba Panelen. Var med och påverka. Men hur ska man göra om man misstänker att man har bipolär sjukdom? De ser ofta mer än man tror. Har man misstankar om att man är bipolär är det viktigt att få kontakt med en psykiater, som gör en utredning.


Du som har bipolär sjukdom behöver söka vård eftersom sjukdomen kan göra att du ibland mår mycket dåligt.

Det finns behandling som kan hjälpa dig att må bättre och förhindra att du blir sjuk igen. Vid bipolär sjukdom är så kallad psykoedukation en viktig del. Detta kallas ofta patient- och närståendeutbildning och innebär utbildning om hur sjukdomen yttrar sig, hur läkemedlen fungerar och vad man själv kan göra för att minska risken för nya sjukdomsskov. Vi går igenom vad det är , hur det behandlas och hur man kan känna igen symptomen på det.


Ungefär 1– av världens befolkning lider av bipolär sjukdom. Trots att många insjuknar första gången när de är till år så är det endast högst hälften som får vård. Det är helt enkelt ett faktum att det är svårt att leva med bipolär sjukdom.


Man vet aldrig när man kommer att vara sjuk, eller hur sjuk man kommer att vara. För de flesta, oavsett om man har bipolär sjukdom typ eller typ så är det dessutom farligt att leva utan mediciner.

Ett av hindren för snabb diagnos av bipolär sjukdom är den utbredda okunnighet som finns om sjukdomen. Okunnigheten har lett till mängder av myter och missuppfattningar. I några finns korn av sanning, andra är rena missuppfattningar. Har man en bipolär sjukdom är det till exempel extra viktigt att satsa på regelbundna och goda vanor – särskilt när det gäller sömnen.


Det är också viktigt att ha en kontakt med psykiatrin och det är väldigt bra om det går att involvera anhöriga så att de vet när det är dags att påminna om medicineringen eller om att upprätthålla strukturen i vardagen. Jag vet att det är något jag nästintill tjatar omen det viktigaste som finns när man har en bipolär person i sin närhet är att acceptera att hen är allvarligt sjuk. Det är alltså inte bara att rycka upp sig och skärpa till sig när man har ett skov.


AnonyOch så är det inte alls för mig och jag är bipolär. Min poäng är att det är grymt olika hur sjukdomen ser ut hos olika människor, varav det är svårt för TS att veta själv om hon är bipolär eller ej. De första symptomen på bipolär sjukdom är ofta bara perioder av nedstämdhet och det kan därför vara svårt att avgöra till en början om en person lider av depression eller bipolär sjukdom. Om du upplever att du själv eller någon i din närhet har depressiva perioder eller kraftiga humörsvängningar som kommer och går kan det vara bra att kontakta en psykolog för att tillsammans finna ut hur man kan arbeta med situationen. Dessa är påfrestande både för den drabbade och för omgivningen.


Unipolär betyder istället att man enbart drabbas av depressioner. Depression och mani handlar i grunden om en förskjutning i stämningsläget. De vanligaste symptomen på bipolär sjukdom är ihållande, snabba och drastiska förändringar av humöret. Dessa fluktueringar kan avsevärt påverka personens förmåga att anpassa sig.


Ur denna synvinkel är bipolär sjukdom och relationer en komplicerad fråga. De typiska bipolära humörsvängningarna orsakar problem i relationer.

Kan vara biopolär eller möjligtvis som kan ha så snabba växlingar men är dock ingen expert. Det finns dock fler variationer än så, så det går ju inte att säga på rak arm. Men om du bara är deprimerad så låter det inte som bipolär sjukdom.


Jo, har läst lite överallt om olika symptom osv. Och konstigt nog så passar typ av allt dom säger in på mig på något sätt. Hur vet man om en person är bipolär?


Personer med bipolär sjukdom har en kemisk obalans i hjärnan. De inte kan kontrollera det på egen hand. Det är inte deras fel, och tros vara en ärftlig sjukdom. Bipolära är en psykisk sjukdom.


Att veta hur man attraherar en man är något medfött hos vissa kvinnor. Men inte alla av oss är lika skickliga i denna konstform. Det handlar om att implementera de förförelseverktyg som männen bara inte kan motstå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Energiarmband test

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom skönhet och hälsa. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Se...