onsdag 6 december 2017

Amerikanska daycruisers

Många förknippar amerikanska båtmärken som Sea Ray med daycruisers, även om amerikanarna själva inte använder begreppet. Således en snabbgående, lite mindre sportbåtar med väl tilltagna inombordsmotorer. Men det finns även flera skandinaviska motsvarigheter som Flipper och Nimbus med såväl utombordare som inombordsmotorer. Klassiskt snygg och modern amerikansk daycruiser. Hon trivs bäst i moderata farter, men klarar knop på topp.


En daycruiser är en utflyktsbåt som blivit en alltmer populär båttyp som det finns flera olika typer av.

Vanquish yachts in Newport Shipyard. De är en social utflyktsbåt med rötter i det amerikanska 60-talet. Daycruisern byggs för både utombordsmotorer och inombordsmotorer där skrovet vanligtvis är ett V-skrov. Daycruisers eller DC-båtarna är snabba, planande båtar under vars fördäck finns en kajuta med typiskt ett par kojplatser. Båtar lämpade för dagsutflykter allt populärare Daycruiserns popularitet har ökat i samband med att dagsutflykterna blivit allt vanligare: man vill nödvändigtvis inte mera övernatta i båten, utan man tillbringar dagen i utflyktsmålet och kommer hem till kvällen.


Daycruiser är båtar som fungerar bra både för dagsturer och övernattning. Det är båtar med öppna sociala ytor. Finns det kök så är det placerat i sittbrunnen så att alla kan hjälpas åt att laga mat.

Samtidigt finns det en hytt längst fram där man kan övernatta två personer. I högsäsong visas varje vecka cirka 650. Dvar den sista daycruisern som togs fram på gamla Uttern-fabriken i Norrlångträsk. Då hade familjen Sandström redan sålt bolaget till amerikanska Marine Power, som dock gav de gamla ägarna i uppdrag att utveckla den nya modellen. Dfick skrovet från storsäljande walkarounden S64.


Prisvärd daycruiser. Amerikanska cruisers och daycruisers av bästa kvalitet. Mycket trevlig båt med god prestanda och hög kvalite. Stor amerikansk båtvagn.


Länge hade jag uppfattningen att det enbart rörde sig om de amerikanska båtarna, men numera får man se upp även med de sydeuropeiska och de nordiska fa-miljebåtarna. En svensk klassiker av dansk börd och med amerikanska gener var född. Chaparral är populära båtar med fint detaljarbete, sköna linjer och en byggkvalitet som övertygar. En mycket trevlig daycruiser, men ingen klassiker.


Saknar än så länge kultstatus. Dessutom med en massa felaktigheter, dålig väghållning, slö, drar mycket soppa, obekväm, körs bara av hemmafruar i USA osv. Riktigt dålig journalistik men jag får skylla mig själv när jag är så dum så jag surfar i. Dig som gillar fart, vattensport men som också vill kunna övernatta ute i skärgården.


Monterey båtar är utrustade med Volvo Pentas motorer.

Volvo Pentas förhoppning och starka övertygelse är dock att den kommer att slå desto mer på den amerikanska marknaden. Men i sportiga daycruisers av Cobalts kalliber och när valet står mellan en Volvo Penta D(dieselmotor) och nya V8–3(bensin) är ändå det sistnämnda alternativet det enda raka. Konstruktörerna av Pampas inspirerades av amerikansk arkitektur, där man länge förvarat båtar på höjden. Sagt och gjort - högst upp har vi ett galler i taket lanternin. Där förvaras båtar med en längd upp till meter.


Längs med väggarna har vi 1st hyllfack där vi placerar merparten av daycruisers. Helt enkelt tokball och dessutom helt i original. Gekko: amerikansk vattenjetbåt.


Sarnico Spider: italiensk lyxglidare. Skorgenes 3Sonic: norsk bobåt. SC Covertible: sportig ”cab”, dvs går att öppna upp när vädret tillåter. Micore 630: liten ”walkarorund” med utombordare. Nu har det brutala prisfallet stannat, och branschen pratar om en vändning.


Fyndchansen finns kvar, men det gäller att veta var du ska leta – och hur. Det märks att det inte finns så mycket begagnat kvar på marknaden, säger Jessica Bernström på återförsäljaren Interboat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Energiarmband test

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom skönhet och hälsa. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Se...