tisdag 26 december 2017

Ansluta fiber eller inte

När du ska ansluta ditt hus till fiber behöver du ett rör att placera fibern i, ett fiberuttag och en mediaomvandlare i huset. Rören för fiber kan dras till ditt hus på ett mer eller mindre smidigt sätt. Man börjar alltid med att gräva ett hål i gatan utanför huset. Sedan kan du gräva en djup ränna på tomten för att lägga kabeln i. Det ska dras öppen fiber i området och vi står nu inför valet att ansluta oss … eller inte.


Hur löser ni det med ert fiber?

Dra in fiber innan bygge? Att dra in fiber i huset? Anslut routern till ett eluttag och starta den Koppla strömadapterns kabel till Power-uttaget på din router. Sätt sedan strömadaptern i ett eluttag och starta med strömbrytaren.


Programvaran till din router uppdateras nu automatiskt Det tar ca minuter för routern att läsa in programvaran, koppla inte bort några sladdar under denna tid. Fiber till villan viktigt val. För den fastighetsägare som vill ansluta sig i ett senare skede blir kostnaden ännu högre eftersom vi då varken kan räkna hem stödpengar för denna fastighet eller planera nätet därefter.


I värsta fall tvingas vi tacka nej till efterkommande fastighetsägare eftersom vi inte kommer att ha råd att bygga nätet med överkapacitet.

Kopparnätet är under avveckling men inte i hela landet samtidigt. En del försäljare använder detta som ett argument för att du ska snabbt ska ansluta dig till fiber eller annan teknik (till exempel mobila tjänster). Om din fastighet ligger i ett område där kopparnätet ska tas ner i närtid ska du ha fått information om detta. Vanligtvis får hushållen information och ett erbjudande om att beställa fiberanslutning via posten av den aktör som gräver i området.


Det är självklart alltid frivilligt att ansluta sin villa. Om du bor i ett område där det tidigare dragits in öppen fiber men din villa inte är ansluten kan du vanligtvis beställa en efteranslutning. Hittar du den inte konsulterar du handboken. Eftersom du har fiber dragen till gäststugan så måste du antingen använda media omvandlare för att få ut RJethernet på båda sidorna eller ansluta fibern till router och Switch via SFP moduler. Jag är helt ny på detta forum och egentligen inte särskilt dator-kunnig så jag behöver lite hjälp.


Skall försöka att beskriva mitt problem så gott det går: ( se bilderna nedan ) Idag har jag Telia Bredband ADSL hemma (6-Mbit). Kan vi välja att dra in fiber till huset, men inte ansluta oss till nätet direkt? Du kan ansluta ditt hus först och sedan bestämma när du vill aktivera dina tjänster.


Du behöver alltså inte betala någon månadsavgift förrän du aktiverat en tjänst. Har du redan fiber indraget i ditt hus? Då finns det flera olika alternativ beroende på vem som installerat fibern. Sök på din adress för att se vad vi kan erbjuda dig.


Då kan du välja Telenor som leverantör av bredban tv eller telefoni. När man väljer att installera fiber i sitt hus behöver man försäkra sig om att routern, hjärtat i blodomloppet som är hemmets nätverk, kan hantera fiberoptikens uppkopplingshastighet.

Routern behöver inköpas, installeras och optimeras för din nya fiberkabel. Sedan måste du ansluta fiber till din router. Då får du en stabil anslutning som ger bättre prestanda för de enheter som du verkligen vill skall vara trådlösa.


Det är inga problem att använda kopparkabeli ditt hus, du kommer ändå att få fullt utnyttjande av din fiberanslutning. Du kan själv lätt byta ut och ändra ditt lokala nätverk i huset med kopparkabel. Om förutsättningarna inte uppfyllts upphör avtalet att gälla.


Beställningsblanketten du fyllt i är en bindande intresseanmälan som ser till att installationen av fiber sätts igång när tillräckligt många hushåll i ditt område bestämt sig för erbjudandet. Varför fiber och fibernät? När allt mer blir uppkopplat räcker inte telenätet eller enbart mobilnätet till. Med en fiberanslutning kan hela familjen surfa, streama, jobba och göra ärenden online. Med fiber kan du desutom tryggt skapa det smarta hemmet med exempelvis uppkopplade lås, lampor och larm.


Det första steget för att du ska kunna få fiber är att skicka in en intresseanmälan. Du trycker på den blåa knappen ”Jag vill ansluta mig”, och fyller sedan i webbformuläret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Energiarmband test

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom skönhet och hälsa. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Se...