torsdag 21 december 2017

Byta vägguttag ojordat

Handla enkelt och tryggt hos oss. Hos Byggshop kan du köpa premiumvaror till hus, hem och trädgård till grymma priser. Brett sortiment, kända varumärken. Vi hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online.


Beställ online - Hämta i butik efter min. På utvalda orter erbjuds även hemleverans. Bli medlem i Club Clas och du får tillbaka i bonuscheckar på allt du handlar. Byta ett ojordat vägguttag.


Du får inte byta från ojordat till jordat uttag själv. Jordade vägguttag för högst A får du byta själv. Tänk på att alltid bryta strömmen innan du byter vägguttag. Det är tillåtet att byta vägguttag själv, men bara sådana som är avsedda för högst 16A.


Byte från ojordade uttag till jordade får endast utföras av ett elinstallationsföretag. Det är heller inte tillåtet att byta ut endast ett uttag i ett rum och låta resten vara ojordade. Jag tänkte att eftersom jag utbildar mig till fastighetstekniker och får lära mig grundläggande i många olika yrken då man aldrig vet vad som dyker upp för e. Att byta ut ett eluttag är relativt enkelt och vi tänkte här ge dig en kort sammanfattning av hur du ska gå till väga. Observera att det inte är tillåtet att byta ut ett ojordat eluttag mot ett jordat, för det krävs en behörig elektriker.


Våra instruktioner gäller byte av ett ojordat eluttag. Anledningen är att för att byta till jordad el måste nya, jordade ledningar dras från elcentralen. Ska du exempelvis sätta in jordade eluttag i ett rum där det tidigare funnits ojordade så måste bytet utföras av en behörig elektriker.


Byta vägguttag ojordat

För att byta till jordade uttag så måste man dra ny, jordad el från den befintliga elcentralen. Du får alltså inte byta uttag från ojordat till jordat på egen hand. Nu har jag bestämt mig för att byta alla ojordade uttag till jordade. Huset byggdes av en elektriker.


Nu när man är påläst (på byggahusforumet förståss) med riskerna med ojordat. Detta infällda vägguttag från Elko har ojordade uttag med petskydd. Ojordat uttag från Elko:s RS-serie! Kablar ansluts via skruvanslutning och samtliga plastdelar är tillverkade av halogenfri termoplast.


Byta vägguttag ojordat

Fästklor säljs separat). Som lekman ska man inte experimentera med avancerade elinstallationer men när det gäller att byta uttag är det. Vägguttag , utanpåliggande, ojordat , 2-vägs. Klass II-produkter som ska anslutas till vägguttag har i regel platta stickproppar utan kontakt för skyddsjord. För takarmaturer gäller samma princip, men stickpropparna har lite annat utseende.


I ett rum med jordade uttag får man bara ansluta klass I och klass II-produkter, och det gäller även takarmaturer, även om skaderisken där är mycket liten. Det mesta är förbjudet att göra själv när det gäller el i hemmet, men det finns några saker du får göra själv. Kontrollera att koppar-trådarna är oskadade.


Om inte, klipp bort den skadade biten, avisolera 6-mm och tvinna trådarna. Anslut ledarna till det nya uttaget. Dra åt skruvarna hårt. Se till att inga koppartrådar sticker ut.


Sätt in insatsen i väggdosan och skruva fast den i dosans fästring. Du kan inte ha enstaka jordade uttag, i så fall måste du ta bort dom befintliga ojordade uttagen. Det finns alltså ingen poäng med att dra ny jordade ledningar från t ex kök till ett annat rum, då kan man lika gärna byta den befintliga ledningen till uttagen i rummet. Det är allt eller inget som gäller (i ett rum). Inga problem att byta eluttag.


Ett eluttag sitter ofta lite konstigt till i förhållande till hur man agerar i vardagen. Det första momentet är att ledningarna byts ut. Elektrikerna bryter då strömmen och öppnar upp vägguttagen. De byter sedan ut strömbrytarna för att sist sätta dit jordade kontakter. Gamla hus har tendens att ha ojordade ledningar och man ska aldrig blanda jordade och ojordade i samma rum.


VÄGGUTTAG JORDAT 4-VÄGS 16A. Lägg till i inköpslistan. Här finner du BAUHAUS breda sortiment av strömbrytare och vägguttag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Energiarmband test

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom skönhet och hälsa. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Se...