fredag 8 december 2017

Hur fungerar en generator i ett vattenkraftverk

Upptäck klassfoton du inte har sett sen skoltiden och hitta vännerna igen. Sök bland skolkataloger, klasskort och minnen. Sätt igång nu direkt! Träffa vännerna igen!


Hitta dina skolkamrater.

Grannskap: Minnen från skolan, Klasskort, Återträffar! En generators huvudsakliga uppgift är att omvandla mekaniskt arbete till elektrisk ström. Namnet generator kommer från att den genererar, skapar, något.


I ett vattenkraftverk sitter det stora generatorer som drivs av kraften från vattnet som strömmar förbi. Turbinen driver en generator som gör om energin i vattnet till el. Avgörande för hur mycket el som kan produceras är hur stor fallhöjden i vattenkraftverket är.


Och hur mycket vatten som passerar turbinen. Idag får vi nästan all el genom generatorer, oavsett om de sitter i ett kärn- eller vattenkraftverk.

En generator omvandlar rörelse till elektricitet genom att en magnet snurrar inuti en spole. När magneten roterar varierar det magnetiska flödet genom spolen. Då sätts elektroner i rörelse — och vi får elektricitet.


En elektrisk generator är en maskin som omvandlar potentiell energi av olika former till elektrisk energi. Exempel på potentiell energi kan till exempel vara gravitationell potentiell energi i vattenkraftverk eller rörelseenergi som fås från mekaniskt arbete. Från dammen leds vattnet genom en underjordisk tunnel ner till en vattenturbin, vanligtvis ett skovelhjul, som drivs runt av vattnets kraft.


Asea utvecklade tidigt tekniken att omvandla vattnets kraft till elektrisk energi genom vattenkraftverket och generatorn. Generatorer i kraftverk utnyttjar rörelser i naturen och andra energikällor för att skapa rörelsen i generatorn. Ofta används någon form av turbin för att skapa rörelsen. Turbinen ser lite ut som en propeller och är kopplad till generatorn.


Själva elproduktionen i ett vattenkraftverk sker då vatten strömmar genom kraftverkets turbiner som börjar rotera. Den roterande turbinen driver i sin tur en generator , som omvandlar energin i vattnet till el. Vattenkraft utnyttjar lägesenergin i vattendragens höjdskillnader.


När vattnet faller från en högre nivå till en lägre passerar det en turbin som är kopplad till en generator. Energin som kan utvinnas ur ett vattenkraftverk står i direkt förhållande till fallhöjden och vattenmängden. Generator, även kallad dynamo, är en maskin som omvandlar rörelseenergi till elektrisk energi.

Så här fungerar ett vattenkraftverk. Användning av generatorer är det vanligaste och mest effektiva sättet att producera elström, vare. Alla som har sett ett stort vattenfall förstår att vatten kan rymma otroliga mängder energi. Hur spolen sätts i rörelse varierar beroende på vilken typ av energikälla som ska omvandlas till elektricitet. Det kan röra sig om en ångturbin som driver generatorn som i många kärnkraftverk, ett annat exempel kan vara vattnet i ett vattenkraftverk som strömmar in i turbinen och skapar på så sätt en rörelse.


Med en turbin och en generator kan man omvandla det mekaniska energi i strömmande vatten till el. Vid moderna vattenkraftverk bygger man en dammvägg för att hålla vattnet. Ju djupare dammen är, desto högre tryck har vattnet vid botten. Med större tryck kommer mer kraft. En vattenkraftverk har hög verkningsgra , och är utsläppsfri.


Hur fungerar ett vattenkraftverk ? Ta hjälp av begreppen: lägesenergi, rörelseenergi, turbin, generator , elnät. Vad är ett strömkraftverk? Diskussionsfrågor: 1. Vilka är fördelarna med vattenkraft? Vattnets lägesenergi omvandlas därmed till mekanisk energi.


Vattnet släpps genom en turbin som då börjar rotera. Vattenflöde och fallhöjd avgör hur mycket el som kan produceras i. Om en 3-fas asynkronmotor (induktionsmotor) drivs med högre varvtal än det synkrona, fungerar motorn som en generator och matar ut energi i det växelströmsnät den är kopplad till. Ett villkor är att nätet är starkare än generatorn , så att nätet kan bromsa generatorn , annars kommer generatorn att höja nätets frekvens. På den Nordiska elbörsen Nordpool påverkas priserna av flera faktorer, bland annat hur mycket vatten det finns i vattenkraftverkens vattenmagasin och hur mycket el vi behöver importera till Norden.


Välfyllda vattenmagasin är en förutsättning för lägre elpriser på Nordpool. Däremot är den fysiska åverkan på naturen ganska stor vid byggandet av ett vattenkraftverk , i alla fall den sedvanliga sorten med dammbyggen. Till att börja med störs det naturliga vattenflödet. Jag undrar hur en generator fungerar.


Inte vad den har för funktion, utan hur den fungerar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Energiarmband test

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom skönhet och hälsa. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Se...