måndag 15 januari 2018

Arbetspunkt transistor

Ni skall konstruera en småsignalförstärkare med en vanlig bipolartransistor. Lämplig transistor till denna uppgift är BC54 till vilken finns såväl kompletta datablad som simuleringsmodeller. När man konstruerar ett transistorsteg börjar man alltid med att bestämma vid vilken arbetspunkt transistorn skall arbeta. Det används i stereoförstärkare så det kommer ljud ur högtalarna.


Transistorn kan kopiera en liten elektrisk ström till en starkare. En av de första apparaterna som hade transistorer i sig var radion. Många kallar den fortfarande för ”en transistor ”. Därför börjar vi med DC-fallet.


Molin är ett bra exempel att bygga på. Die Zusammenhänge zwischen den einzelnen Strömen und Spannungen würde insgesamt Kennlinienfelder ergeben. Arbetspunkten är också känd som den lugna punkten, Q-Point.


Arbetspunkt transistor

Utan begreppet arbetspunkt den aktiva enheter såsom transistorer skränande. En viktig faktor vid implementering av slutsteg är att en bipolär transistor behöver. Vid byte av LiF- transistor fordras absolut ny inställning av arbetspunkt ,. Den teoretiska verkningsgraden för en transistor i klass A är, som tidigare nämnt, högst. Signalförstärkning kan göras med hjälp av en FET- transistor. Se vidstående figur.


Problemet är att om man använder de matchade transistorer på ett annat arbetspunkt än där man matchar kan de vara olika, det betyder att om man matchar transistorer med en sådan multimeter-testar måste man veta dess arbetspunkt och sedan köra transistorerna på det punkt för att det ska stämma. Förutsättningar för den grundläggande modellen: 1. Resistanser är differentiella, utgående från arbetspunkten. Upp till transistorer. För transistor Qkan följande signalschema ställas upp för utgången (där I och V är signalström resp. signalspänning vid kollektorn) Share Without Insecurity. Efter genomgången lab så skall du kunna dimensionera arbetspunkt för ett transistorsteg samt ur transistordata beräkna spänningsförstärkning, in- resp.


Förberedelseuppgifter 1. Läs igenom labbuppgifter 1. En elektrisk krets består av elektromekaniska och elektroniska komponenter som till exempel ström- och spänningskällor, strömbrytare, glödlampor, elmotorer, reläer, resistorer, kondensatorer, induktorer, transistorer och dioder sammankopplade med elektriska ledningar så att de bildar en sluten krets, sådan att en elektrisk ström kan passera genom kretsen. B för att dra nytta av den ökade förstärkningen på grundtonen. Om man väljer transistorer med hög gränsfrekvens blir det också enklare. Man brukar helst göra så att en trippling kommer först i kedjan, och sedan dubblingar.


ECLmedium wave AM-Transmitter. Men det kunde lika gärna ha varit ECL8 ECL8 ECLeller ECL86. Mer om transistorer följer i kursen.


Beroende generator ). För att förstå hur transistorn kan användas i RF-tillämpningar är det viktigt att ha kunskap om vilka signalmodeller som är användbara. Den grundläggande Ebers-Moll modellen, hybrid-pi (lateral, unilateral) med tillägg för högfrekvensanvändning. Intällning av arbetspunkt i RF-tillämpning. När biasen är som den skall och ni har fått den arbetspunkt ni tänk er, går ni över till att se på transistorsteget utifrån ett småsignalperspektiv.


F¨orst vill vi st ¨alla in r ¨att arbetspunkt. F ¨or detta beh ¨over vi den variabla sp ¨anningsk ¨allan (VPS) och multimetern (DMM), se figur 3. OBS: Multimetern skall bara anv¨andas som voltmeter, utan att kretsen bryts upp f ¨or att best¨amma str ¨ommen genom emittern. B ¨orja med dekadresistorn i sitt max-l ¨age, dvs 100kΩ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Energiarmband test

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom skönhet och hälsa. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Se...