tisdag 16 januari 2018

Bentäthetsmätning indikation

Bentäthetsmätning utförs med central DXA. En anledning till mätningen kan vara att se och följa effekten av medicinering vid benskörhet. Indikation för läkemedelsbehandling ska baseras på frakturrisk. Frakturriskbedömning ska inte enbart baseras på resultatet av bentäthetsmätning utan på en sammanvägning av patientens samtliga riskfaktorer för fraktur.


Faktorer som ärftlighet, kalk- och vitaminfattig kost, rökning och brist på motion innebär en ökad risk att drabbas av benskörhet. Har patienten många riskfaktorer samtidigt stärks indikationen för bentäthetsmätning. Osteoporos är en stark riskfaktor för fraktur hos de kvinnor som samtidigt har kliniska riskfaktorer. Skandinaviska kvinnor och män har den högsta kända risken för fraktur i höft och kotor.


Livstidsrisken för en vuxen kvinna i Sverige att få en osteoporosfraktur är samt för män. Vid en bentäthetsmätning mäter man tätheten av benmineraler, särskilt kalcium, i skelettet. Olika röntgentekniker används vid mätningen. Förekomst av kotfrakturer är en stark indikation för att sätta in läke-medelsbehandling och diagnostik av kotfrakturer utgör även grund för val av behandlingsalternativ. Uppföljande bentäthetsmätning.


För att kontrollera att din behandling fungerar görs ibland även en ny bentäthetsmätning ett par år efter att du har börjat få läkemedel. Men numera är det vanligare att du får göra en ny mätning ett par år efter avslutad behandling. Prata med din läkare om behovet av mätning. Osteoporos – kliniska riktlinjer för C -län DocPlus-ID: DocPlusSTYR-6Version: 2. Kyfos och kortare längd kan bero på andra sjukdomar, verifiera ev.


Enbart röntgenfynd ”osteoporos” utan övriga riskfaktorer är inte utrednings- eller behandlingsindikation. AKO Skåne-riktlinje för primärvården utifrån nationellt kliniskt kunskapsstöd. Nyckelord: osteoporos efter patologisk fraktur, bentäthetsmätning , fraktur hos äldre.


Resultatet av FRAX presenteras som en procentsiffra där FRAX ≥ för osteoporotisk fraktur utgör indikation för bentäthetsmätning , siffran som anger risk för höftfraktur används inte. D-vitamin (S-25-OH vitamin-D). DXA ( bentäthetsmätning ). Tillsinhjälpharklinikern,förutomanamnesochstatus,under-sökningar med bentäthetsmätning , konventionell röntgen samt laboratorieprover. En ansvarig FKK, arbetar kontinuerligt med att rutiner kring autoremisser fungerar och följs. Frakturen behandlas på sedvanligt sätt med stabilisering och smärtlindring och det kan vara en första indikation på osteoporos.


Med T-score avses här det T-score som är sämst av höft och rygg. L – elektiv kirurgisk värdering. Vid mer uttalad hyperkalcemi tas skyndsam kontakt i första hand direkt med endokrinkirurg om diagnosen PHPT är klar. Operation (paratyreoidektomi).


De skall inte ses som absoluta krav på att sådan mätning måste utföras vid dessa tillstånd. Däremot är det tveksamt att utföra mätningar med indikationer skilda. Vem ska utredas med bentäthetsmätning Följande patienter bör erbjudas bentäthetsmätning Fraktur efter lågenergivåld främst höft, kota, handle överarm och bäckenfraktur. Systemisk glukokortikoidbehandling motsvarande 7. Observera vidare att låg bentäthet inte i sig utgör någon indikation för behandling utan bör vägas in som en riskfaktor vid helhetsbedömningen av patient med misstänkt osteoporos.


Om den nu skulle visa sig vara normal kan osteoporosläkemedlet sättas ut, vilket i praktiken sker sällan. Postmenopausala kvinnor ges profylax vid osteoporos och osteopeni. För män och yngre kvinnor kan något lägre värden accepteras.


Behandlingen bör fortgå så länge kortisonbehandlingen pågår. X-ray absorptiometry (DXA). Bentät-hetsvärdet (t-score) tillsammans med FRAX förbättrar bedömningen av frakturrisken och behandlingsunderlaget avsevärt.


En osteoporosfrakturkedja har etablerats för personer som fått en typisk osteoporos-fraktur, se figur 2. För att följa effekten av insatt läkemedelsbehandling är det vanligt med ny bentäthetsmätning efter 2-år, om bentätheten då är oförändrad eller ökat ses det som ett tecken på effekt av insatt läkemedel. En annan viktig indikation är att det inte inträffar nya fragilitetsfrakturer under pågående behandling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Energiarmband test

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom skönhet och hälsa. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Se...