fredag 26 januari 2018

Elektrolytkondensator märkning

Delbetala i upp till månader. Stort urval av aktiva komponenter. Se vårt sortiment av kontakter. Leverans till din dörr på 48timmar!


Märkningen av elektrolytkondensatorer är oftast inte så svår att begripa. I de allra flesta fall finns det en märkning i klartext på kondensatorn. Det finns dock också några sätt att med kodbeteckningar märka kondensatorer.


Anges för elektrolytkondensatorer. Oftast i microFara dvs miljondelar av Farad - betecknas µF. För att tydligt markera hur en elektrolytkondensator ska kopplas brukar det finnas en grå rand längs med ena sidan av den. Benet som är vid den grå randen ska kopplas närmast minus. Detta är mycket viktigt!


Den grå randen indikerar minusbenet. Kondensatorer kan vara laddade även efter att drivspänningen har slagits. En elektrolytkondensator är en kondensator, vars anod består av en metall, på vilken ett tunt, elektriskt isolerande oxidskikt har lagts på.


Katoden i elektrolyten består av en elektrolyt (flytande eller fast) som omger anod. Se sista sidan för märkning. Du kan läsa om resistorernas märkning nedan.


Ta även fram en avbitare och en lödkolv. Jag försöker laga ett par högtalare. Diskanten har slutat fungera. Ersätt aldrig en annan typ av kondensator med en elektrolytkondensator.


Reläspolen har den inre resistansen R. Harmoniserande märkning av kablage. Livslängden hos en elektrolytkondensator är framför allt beroende av konstruktionen och omgivande värme. När man öppnar gamla förstärkare så ser man ibland att kondensatorerna har läckt. Det är inte heller ovanligt att man hittar gamla kondensatorer som inte längre fungerar som de ska.


Placera en plastfolie mellan två aluminiumfolier och du har en kondensator. Plastfilmskondensator, elektrolytkondensator , keramisk kondensator. Elektrolytkondensatorn måste kopplas enligt dess märkning.


Hur fungerar märkningen av keramiska kondensatorer? Keramiska kondensatorer märks med en sifferkod. På äldre typer kan också märkning med färgkoder finnas. Dessa färgkoder är uppbyggda på samma sätt som färgkoderna för motstånd.


När man anger keramiska kondensatorers värde med sifferko är grundenheten alltid pF. En kondensator är en passiv elektronisk komponent (jämte resistorer, memristorer och induktorer). Den har förmågan att lagra elektrisk laddning. En axiell elektrolytkondensator har heldraget svart streck på minussidan alternativt längsgående streck med pilar mot minus.


Radiella lytar har ena sidan märkt med vitt streck (ev minusstreck med pilar) Ett annat sätt är att kolla på längden på benen på dessa, kort ben brukar i vara minus. Men det kan finnas undantag från denna regel, så om du är osäker, leta efter märkning (plus eller minus symbol) på instrumentet eller, om det inte finns något, kontrollera polariteten med hjälp av den metod som beskrivs nedan. Identifiera komponenten enligt dess märkning (använd en bra lupp). Om elektrolytkondensator.


Hur ser man vilken polaritet en el-lyt har, vad är plus och vad är minus? De ska ju vara märkta men jag ser då ingen märkning , eller så ser jag den och fattar inte vad det är. Edit: har nu kollat en hel del kondingar jag hade liggandes hemma och av deras markeringar att döma så kan jag nu också tolka den. Om vi talar om solida kondensatorer är det samma elektrolytkondensator , men det använder en speciell ledande polymer eller polymeriserad organisk halvledare.


Medan andra kondensatorer använder vanlig flytande elektrolyt. PaNiC sa stor fet pi med stora feta minusteckenpå pekandes mot minusbenet på sidan av kondensatorn! Film dator: AMD 9MHz.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Energiarmband test

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom skönhet och hälsa. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Se...