tisdag 28 februari 2017

Ojordat uttag till jordat

Ska du exempelvis sätta in jordade eluttag i ett rum där det tidigare funnits ojordade så måste bytet utföras av en behörig elektriker. För att byta till jordade uttag så måste man dra ny, jordad el från den befintliga elcentralen. Du får alltså inte byta uttag från ojordat till jordat på egen hand. Rådet är - som med all elektricitet - att man tar hjälp.


Reglerna blir då så här: I ett torrt rum, där det bara finns ojordade uttag får du ansluta både jordade och ojordade armaturer (dvs. klass I och II). Huvudsaken du har en stickpropp som passar.

I ett rum där det är jordade uttag får du bara ansluta armaturer av klass I och II, alltså jordade eller extraisolerade. Vill du byta från ojordat till jordat vägguttag måste du anlite ett elföretag för att dra fram skyddsjordsledare och för att byta alla vägguttag i rummet. Det är inte tillåtet att byta ut endast ett uttag i ett rum och låta resten vara ojordade. Att byta eluttag är en sådan sak, men bara om det handlar om att byta ett ojordat uttag till ett annat ojordat, eller ett jordat till ett annat jordat.


Det är alltså inte tillåtet att byta ut ett ojordat uttag till ett jordat, då måste du anlita en behörig elektriker. Om du bara har ojordade uttag hemma så har du inte jordade utrymmen. För att kunna installera ett DCL-don i ett utrymme som inte är jordat måste du anlita ett elinstallations­företag som kompletterar utrymmets befintliga installation med skyddsjordledare och ändrar till jordade uttag.


Man kan ansluta en elektrisk produkt som har jordad stickpropp till ett ojordat uttag men säkerheten minskar. Säkringen riskerar att inte lösa ut om ett isolationsfel i värmaren skulle orsaka att skyddshöljet blir spänningsförande.

Samtidigt har det införts två nya ojordade standardkontakter – den platta Eurokontakten för mindre effekter och en rund kontakt som har utfrästa spår som passar i jordade uttag. Har man en apparat i ett jordat uttag så går proppen om den skulle råka bli spänningsförande. Inte förrän man tar i apparaten samtidigt som man tar i något som är jordat (en annan apparat som är ansluten till ett jordat uttag, element, vattenkranar). Detta kan en jordfelsbrytare stoppa. Händer ingenting om du kopplar in en kabel med jord till ett ojordat uttag förutom att det inte är jordat.


Tror att det finns å köpa små jordfelsbrytare som man bara stoppar in i uttaget som skydd om man måste ha jord vet jag ej. Göra ojordat till jordat - Hobby, fritid och. Hur kopplar man ett nätverksuttag? Därför krävde vi också jordade uttag i kök, med undantag av något uttag vid separat matplats en bit från diskbänken. Eftersom takuttaget i ditt fall är ojordat , kan vi förutsätta att det är OK att ansluta lampan ojordad.


Om uttaget till lampan passar, kan du bara koppla in den. Som användare av Mitt Biltema kan du handla kampanjprodukter till specialpriser,. VÄGGUTTAG JORDAT 2-VÄGS 16A. Lägg till i inköpslistan.


Om du sätter ihop en skarvsladd som ska användas i ett jordat uttag , måste alla delar till skarvsladden vara i jordat utförande. Glöm inte att kontrollera den grön-gula skyddsledaren så att den verkligen sitter fast ordentligt på rätt ställe Den får aldrig anslutas till någon annan anslutningsskruv än den som är försedd med en jordsymbol. Det du inte ska göra är att blanda jordad och ojordad utrustning.


Allt ska vara jordat eller ingenting.

Kök, tvättstuga och några andra rum har jord också. Snabbt, enkelt och till ett bra pris. Vanliga vägguttag och grenuttag har större betydelse än vad många tror för vad vi kan göra på olika platser i våra hem. Du kan själv montera nya uttag Eluttag, till exempel vanliga vägguttag, är nödvändiga för att vi ska kunna använda mycket av det som hör till en bekväm vardag.


En hemdator ska alltid vara ansluten till ett jordat uttag. Undantaget är äldre modeller med flata stickproppar samt bärbara datorer. Många har dock inte jordade uttag där datorn står utan sticker in sin jordade stickpropp i ett ojordat uttag. Blir det ett överslag i datorn kan berörbar metall bli strömförande. I samma boningsrum, kontorsrum mm som ojordade vägguttag kunde det förekomma uttag för galvaniskt jordade signalsystem som t ex centralantenn, kabel-tv, snabbtelefon.


Byggnadsdelar av metall, t ex plåtskoningar runt fönstersalningar, var ofta mer eller mindre avsiktligt jordförbundna. Inte riktigt svar på din fråga men en spännande konstruktion som han som hade lägenheten innan oss hade. Ett stort glaskylskåp för läsk och öl, stående i klädkammaren, jordad sladd såklart, kopplat till jordat uttag , som inte var kopplat till någon jord (det fanns alltså ingen jord in i uttaget).


Men har man klass 0-elsaker som man vill använda i jordade uttag så bör man vända sig till en kunnig elfirma som kan bygga om apparaten. Det finns dock ett frånsteg och det är lampor som inte har några berörbara metalldelar -de får man byta stickpropp på från Ojordad rund till Jordad stickpropp men självklart skall man ha nödvändig kännedom om vad man gör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Energiarmband test

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom skönhet och hälsa. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Se...