Bentätheten mäts med hjälp av röntgen eller ultraljud för att se hur tätt skelettet är. Resultatet av mätningen är en av flera faktorer som hjälper läkaren att bedöma om du har ett svagare skelett, som ökar risken för benbrott. Mätning av bentäthet kan göras antingen för att ställa diagnos eller för att följa hur bentätheten förändras, exempelvis efter påbörjad behandling för benskörhet. Bentäthet kan grovt uppskattas genom de enkla måtten läng vikt och ålder men detta är av begränsat värde för att säkerställa den enskilde invidens grad av bentäthet. Mätning kan ändock vara av värde , då man kan utvärdera behandlingseffekt över tiden hos en individ.
Det kan till exempel bli aktuellt vid ställningstagande till eventuellt preparatbyte. Förkalkningar i kärl, särskilt aorta, kan också påverka mätvärdet. Bentätheten kan också mätas genom så kallad kvantitativ ultraljudsundersökning av hälbenet. Metoden används mer sällan och det finns inga klart definierade gränser för vilka värden som är onormala. Mellan – SD och – SD = Låg bentäthet (osteopeni).
Under – SD = Osteoporos. SD = standardavvikelser för bentätheten hos friska unga kvinnor mätt med DXA. Mätning av bentäthet i häl, underben eller underarm kan inte användas för att diagnosticera osteoporos, eller följa läkemedelsbehandling, och rekommenderas därför ej.