fredag 30 juni 2017

Byta huvudsäkring själv

Jodå, det går uppenbarligen att säkra upp olovandes. Vi hade avläsning i nyinköpt hus och fick snart ett brev från elbolaget om att de upptäckt att vi har säkrat till 25A istället för som vi betalar för. Resultat: de höjer avgiften från mätningsdagen, men det stod inget om åtal för olaga kraftavledning. Har en gammal huvudsäkring som går innan elmätaren som skulle behöva bytas eftersom när man skruvar in säkringen så får den inte riktig kontakt och.


Ju större huvudsäkring (högre ampere) du har desto mer el kan du förbruka samtidigt. Byta huvudsäkring själv ? Har du däremot en för låg huvudsäkring kan strömmen gå och du kan behöva byta huvudsäkring ofta. Din abonnemangsavgift beror på huvudsäkringens storlek.


Detta får du göra själv med el remove. Vad får jag göra själv med el? Anlita ett elinstallationsföretag add. Säg att du vill säkra ner huvudsäkringen , inte byta huvudsäkring. Du får elektrikern att tro att du har blåst huvudsäkringen och vill att de ska komma ut och felsöka och stoppa i en ny.


Själva arbetet på plats tar väl sekunder per säkring totalt, sen ska ett formulär fyllas i och skickas in till nätbolaget. Bygg själv med ritningar till trämöbler Reparera hål i väggen efter vattenskada Hur byter man en propp som är trasig? Om att byta proppar. Viktigt att man sätter i den nya proppen i propphuven och inte i elcentralen för att därefter skruva tillbaka propphuven med den nya proppen! Felkällan måste då hittas för att få ström på anläggningen igen.


Ibland så händer det att proppen går. Då slutar lamporna eller spisen att fungera. Ganska så frustrerande för då blir det ju svårt att se.


Men du kan lätta b. Kom ihåg att bryta strömmen från huvudbrytaren genom att vrida den till innan säkringen byts. En huvudsäkring har gått sönder, vad gör jag? Lägenhetsinnehavaren kan själv byta huvudsäkring.


I elskåpen utanför lägenheterna finns elmätare samt st huvudsäkringar , typ smältsäkring, för respektive lägenhet. Jag behöver byta passdel på huvudsäkringen utan att be vattenfall stänga av strömmen. Här tar du reda på hur du byter storlek på huvudsäkringen. En del för abonnemanget som är kopplad till storleken på din huvudsäkring samt en rörlig avgift för elöverföring per använd kilowattimme (kWh). Det ska tydligen ge oss en något lägre kostnad.


Du får inte använda specialverktyget avsett att byta PASSBOTTNAR själv. Varför vill du göra det? Säkringen är inte avsedd att främst skydda din utrustning utan elledningarna i installationen, så de t ex inte börjar brinna vid överlast.


De flesta elarbeten måste utföras av en auktoriserad elinstallatör. En del enklare arbeten, som att byta ett vägguttag, kan du få utföra själv. Det finns dock vissa saker man får göra själv.


Byta huvudsäkring själv

Man får exempelvis byta ut vägguttag och man får byta ut strömbrytare. Dock får man inte byta ut en strömbrytare mot en dimmer. En är att påverka politiskt genom att till exempel kontakta din riksdagsledamot och föreslå ny lagstiftning.


Den andra är att byta huvudsäkring. Kolla med din nätägare hur mycket. Tänk däremot på att det kan kosta att byta huvudsäkring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Energiarmband test

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom skönhet och hälsa. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Se...