onsdag 1 november 2017

Byta säkringsskåp

Om ditt säkringsskåp är gammalt och om du märker att uttaget ger mindre effekt än väntat, så är det dags att byta säkringsskåp et. Han föreslog i samband med detta att byta ett gamla manuella säkringsskåpet mot automatsäkringar samt sätta till en jordfelsbrytare. Alternativt att man drar upp kökselen från ett annat års gammalt automatsäkringsskåp med jordfelsbrytare. Vad kostar det att byta proppskåp? Byta proppskåp och installera jordfelsbrytare Om du har ett gammalt proppskåp med smältproppar kan det vara läge att byta ut det mot en nyare elcentral med jordfelsbrytare.


Byta säkringsskåp

En jordfelsbrytare bryter strömmen när den märker att något är fel och är en utmärkt säkerhet mot personskador. Har du ett hus som är mer än år gammalt och med ett elsystem som aldrig bytts ut, är det dags för en elrenovering. Här ger vi ett exempel på vad det kan kosta att byta ut husets elsystem.


Bryt strömmen på huvudcentralen och lyft av locken på din central och ta ett kort och släng upp här. Har du gamla pappledningar som luktar tjära så ska dessa bytas ut. Oavsett om du är inomhus, utomhus, i garaget eller under motorhuven så kan du ta hjälp av vårt sortiment med belysning och elinstallationsprodukter. Bor du i ett äldre hus kan du ha ett proppskåp som innehåller säkringar eller så kallade proppar som skyddar elsystem från överbelastning.


Om du belastar elsystemet hårt, till exempel genom att ha flera elapparater igång samtidigt, kan en eller flera säkringar gå sönder och strömmen brytas. Säkringsskåp med proppar. Du kan då behöva byta propp. Du ser vilken säkring som är trasig genom att den lilla färgpricken i änden av proppen har lossnat.


Det kan bero på överbelastning eller problem med en elektrisk apparat. När spisen eller något annat inte fungerar kan det vara proppen i elcentralen som gått. Byt ut den trasiga säkringen mot en ny vars färgprick har samma färg som bottenplattan i säkringshållaren. De flesta spisar går på trefas-el.


Det innebär att spisen har tre säkringar. Titta på schemat i säkringsskåpet. Om du byter propp, tänk på att välja rätt styrka. Kontrollera alla tre säkringarna och byt proppar alternativt fäll upp knapparna.


Instruktionsfilm om dvärgbrytare med snabbanslutningsteknik QuickConnect. Anledningen till bytet är att det äldre uttaget inte är lika säkert. Trots det finns det många ojordade uttag i hemmen idag eftersom det är förhållandevis krångligt att byta ut ojordade uttag mot jordade.


Det jordade uttaget till vänster och det ojordade till höger. BAUHAUS sortiment av normcentraler , säkringar och proppskåp. Här finner du allt från jordfelsbrytare till den enklaste säkringen. Porslinsäkringar, automatsäkringar och den gamla standardens säkringar finns i denna kategori. Använd passdelsnyckel för att byta ut passdelar.


Endast behörig elinstallatör får byta passdelar i elcentral! Montera aldrig en passdel med en märkström som är högre än vad som medges av gruppledningens kabelarea. Se nedstående tabell för vägledning.


Elcentral, proppskåp, normcentral eller säkringsskåp är olika namn på ett skåp som samlar bostadens alla elledningar, som finns förgrenade i husets väggar. Du ser att en propp är sönder om den färgade pricken eller ”ögat” som finns mitt i proppen har lossnat. Om proppen är trasig, ta ur den och byt till en ny propp med samma styrka som den gamla.


Vilken styrkan är ska du kunna läsa på både proppen och. Byt denna i så fall, men se till at du byter till en säkring med samma styrka (= samma förg som på bottenplattan) I vissa lägenheter finns säkringsskåp utan utbytbara säkringar. Där finns i stället svarta vippknappar, så kallade automatsäkringar, som alltid ska stå ui uppfällt läge. Det finns matningskablar från köket som behöver läggas om i källaren (förlängas) vi behöver även få en fas koppling dragen.


När du byter säkring inom intervallet 16. När det gäller el är risken för olyckor stor om man inte vet vad man gör och olyckor i samband med elinstallation eller bränder till följd av felaktigt dragen el är vanliga i svenska hem. Moduler byggs enligt ett standardiserat mått.


Därför fungerar det att blanda moduler av olika fabrikat i samma central. En enmodulsbredd är 1mm. En tremodulsbredd är 5mm.


Exempel: en automatsäkring tar upp en modul i bredd (1mm), medan en fyrpolig jordfels­brytare tar upp fyra moduler i bredd (mm).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Energiarmband test

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom skönhet och hälsa. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Se...