måndag 4 december 2017

Andningssystemet

Respirationssystemet eller andningssystemet är det organsystem hos organismer som för syre till lungorna och som i gengäld producerar koldioxid och en liten mängd syre, i det som kallas för ett gasutbyte eller andning. Så fungerar luftvägar och lungor. Vi andas in syre och andas ut koldioxid. Syret och koldioxiden kommer till och från lungorna genom näsan, svalget och luftstrupen. I lungorna tar blodet upp syret och för det vidare till kroppens olika delar.


Din kropp behöver syre för att kunna leva.

I lungorna delar sig bronkerna till mindre rör (bronkioler) som slutar i mikroskopiska luftsäckar (alveoler). Syret från luften vi andas in passerar genom väggarna till alveolerna och in i små blodkärl (kapillärer) där det tas upp av blodet. Det syrerika blodet leds så till hjärtat och pumpas sedan ut i kroppen. Andning syftar till den process där kroppen med hjälp av lungorna tar upp syre och avger koldioxid. I den här artikeln skriver jag om ventilationen som innefattar in- och utandningen.


Människans andning drivs huvudsakligen av en tryckskillnad mellan alveolerna i lungan och atmosfären. Det är här gasutbytet sker. Syrgasen i luften som du andats in, tar sig genom alveolernas väggar, ut i blodet, som tar det med sig, till kroppens celler.

Samtidigt, lämnar blodet av koldioxid som tar sig in i alveolen och som sen ventileras ut med utandningen. Andningsorganens uppgift är att förse kroppen med syre och föra bort koldioxid. Det intagna syret förs med blodet från lungorna till cellerna där förbränning (cellandning) sker. Vid förbränningen bildas koldioxid som förs tillbaka med blodet till lungorna.


Andningen och lungfunktionen är starkt beroende av hur musklerna fungerar. Den viktigaste inandningsmuskeln är diafragma, som styrs av nerver som går ut från 3-5:e halskotan. När musklerna är i viloläge sköter diafragman cirka procent av inandningen.


Andning är en komplex procedur som involverar många olika vävnadstyper av strukturer i bröstkorgen. När en inandning påbörjas kontraherar diafragman och intercostalmuskulatur, vilket i sin tur utvidgar lungorna och lungsäcken (pleura). Alveolernas sammanlagda yta uppgår till ungefär kvadratmeter, vilket motsvarar ena halvan av en tennisplan. Till de övre luftvägarna räknas näsan, bihålorna, svalget, luftstrupen och luftrören.


En allergisk reaktion är även ett exempel på sådant som påverkar andningssystemet i hög grad. Att vara allergisk, innebär att man reagerar på något ens kropp inte tål. Man kan då få svårt att andas, samt andra symptomer. Anafylaxi, är en grövre grad av en allergisk reaktion och påverkar alla kroppens organ hastigt. Andningssystemet gör sitt jobb när lungorna ta in syre och bli av med koldioxid medan vi andas.


Hela processen genomförs automatiskt och börjar med lungorna fylla upp med luft, som innehåller syre och andra element. Luften kommer sedan in i blodströmmen och strömmar genom kroppen.

De övre luftvägarnas anatomi. Nervsystemet inkluderar nervcellerna i din hjärna och ryggrad (centrala nervsystemet) och i alla dina kroppsdelar (perifera nervsystemet). Elektriska signaler går i kroppen via våra nerver, antingen pga medvetna handlingar eller omedvetna.


Kontakt i flera årtionden kan ge upphov till allvarliga besvär. I bästa fall känner arbetarna bara hemsk lukt. Filtrerande ansiktsskydd ger skydd i tre klasser mot vattenhaltiga oljiga aerosoler, rök och fina partiklar i arbetet. Medlemskap krävs För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.


Kontot skapar du endast via facebook. Frågor andningsystemet till tentan - en övning gjord av paubecpå Glosor. Skyddar även mot partiklar som kan irritera andningssystemet. Ska ta bort minst av partiklar med storleken μm.


Totalt läckage max. Används ofta inom metall- och gruvindustri. FFPkan ge skydd mot smitta, men FFPrekommenderas. FFP3: Skyddar mot giftigt damm, aerosoler och rök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Energiarmband test

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom skönhet och hälsa. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Se...