tisdag 16 januari 2018

Hur djupt ska en fiberkabel ligga

Multimode och singlemode. Snabbt direkt från lager. Vilket djup ska fiber ligga på i marken. Det saknas tydliga riktlinjer för hur djupt fibern ska dras.


Helt klart är att ju djupare du drar fibern desto mindre risk för att fibern drabbas av att marken får tjälskador eller blir ”pågrävd” vid senare tillfälle.

VI diskuterade detta för ett tag sen och då kom vi fram till att kabeln måste ner en bit annars så ska den ha ett mekaniskt skydd ovanför sig. Hur djupt lägga skyddsslang för senare fiber? En fiberkabel är tunn. Råkade gräva av fiberkabel.


En fiberledare är tjock som ett hårstrå och det är dessa tunna ledare som skall svetsas ihop i kopplingsskåpen. Fiberkablarna ska enligt standard ligga på centimeters djup i. Det finns ledningskartor över hur kablar och sådant ligger och dem tittar vi.

Därför är det viktigt att slangen läggs skyddat och tillräckligt djupt för att undvika. För att underlätta inblåsning av fiberkabeln ska slangen läggas så rakt som. ServaNet: När du ska gräva Det finns ingen lag som reglerar exakt hur en fiberanslutning ska göras.


Men som konsument kan det vara bra att veta att det finns riktlinjer inom branschen. Robust fiber har tagit fram anvisningar för hur fibernät ska byggas för att bli robusta och driftsäkra. Vad är fiberkabel ? Själva nätet består av en glasfibertrå skyddad av isolerande plast. Glaset i kabeln är så rent och klart att om man hade gjort ett fönster med glas av samma renhet skulle det kunna vara flera meter tjockt utan att man hade kunnat se glaset.


Gustaf Ståhl, chef för den del av fiberföretaget Ip only som kallas Uppsala stadsnät, som också står för fibernätet i Vänge, säger att deras målsättning är mellan och dm djupt. Skyddsslangen och fiberslangen tål inte snäva böjar. Böjradien på slangen bör inte vara mindre än cm.


Inom detta område får inga stenar finnas som pressar mot slangen och på så detta sätt gör skada. Kan man ha vilken tjänsteleverantör som helst? Svar: Man kan välja mellan de tjänsteleverantörer som den valda kommunikationsoperatören har avtal med.


Oskyddad kabel ska ligga nedgrävd med minst centimeter skyddande jord ovanför.

Kabel kan dras på mindre djup eller ovanför mark, men ska då ligga skyddad i ett stålrör. Jag är mitt uppe i installeringen av fiber i en villa, företaget som lägger in fibern heter Eltel och min fundering ligger i hur fibern ska komma in huset. Från början var det tänkt att det skulle ligga ett tomrör som fibern kunde gå igenom in till elcentralen i huset och sedan vidare till resten av huset i ett vp rör eller slang. På väldigt många ställen ligger de bara cm.


Gräva fiber djup Varför. När kabeln ligger i ett godkänt markrör så är inte 60cm täckning nödvändigt på privat mark. De brukar säljas på 50m rullar och finns i olika kvalitéer. Tjockleken på cellplast (t.ex. 3mm för en villa) 3) Tjocklek på betongen (som gjuter in armering och golvvärme – t.ex. mm för en normal villa) Ovan lager bygger således 6mm.


Sedan drar man ifrån nedan 1) Hur hög är din grundsockel. Dvs hur högt över marken ska grunden sticka upp. Ibland avgör inte grundläggningsdjupet hur djupt man vill gräva. Faktorer såsom mängd isolering och sockelhöjd påverkar också. Makadamlagret bygger 200mm vid kantbalken och 1under plattan.


Isolering bygger mellan 2mm till 4mm inhöjd. Betongplattan cm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Energiarmband test

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom skönhet och hälsa. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Se...