tisdag 23 januari 2018

Installera fiber eller inte

Tänk på det här när du installerar fiber. Om du bor i villa är det flera saker du bör tänka på när det är dags att dra bredband fiber till din bostad. Ofta får du flera valmöjligheter och kan till viss mån påverka kostnaden för installationen, det är därför har vi gjort denna lilla guide. Det är också viktigt att fiberuttaget installeras precis i anslutning till hålet som borrats då fiber är mycket känsligt.


Du behöver inte vara hemma när vi arbetar på din tomt, utan endast då vi installerar Öppen Fiber i din bostad. Vår entreprenör bokar in tid för båda arbetena i samråd med dig.

Var fiberkabeln dras in och var medieomvandlaren installeras bestämmer ni ihop under planeringsmötet. Det ska dras öppen fiber i området och vi står nu inför valet att ansluta oss … eller inte. Hur löser ni det med ert fiber?


Dra in fiber innan bygge? När du ska ansluta ditt hus till fiber behöver du ett rör att placera fibern i, ett fiberuttag och en mediaomvandlare i huset. Att dra in fiber i huset? Rören för fiber kan dras till ditt hus på ett mer eller mindre smidigt sätt.


Man börjar alltid med att gräva ett hål i gatan utanför huset.

Sedan kan du gräva en djup ränna på tomten för att lägga kabeln i. Med fiber påverkas inte uppkopplingen av åskväder, stormar, avstånd eller att många använder uppkopplingen samtidigt. Tekniken kan också relativt enkelt uppgraderas centralt. För att ytterligare bygga ut eller öka hastigheten behöver du alltså inte gräva upp tomten igen. Har ett Com Hem-uttag med två hål betyder det att din adress inte är uppgraderad och vi kan endast leverera tv till dig. FiberLAN-adresser har normalt ett LAN-uttag eller en mediaomvandlare (även kallad mediabox) installerat någonstans i bostaden.


Nu har vi inga problem med att betala en sådan summa. För att du ska kunna skaffa bredband via fiber behöver du ha fiberkablar dragna till din bostad. Om du inte har det måste du installera fiber själv. Då måste du först lägga en beställning hos en operatör som kan installera fiber hos dig.


Koppla in ditt bredband via fiber och trådlös wifi-router. Vi hjälper dig att komma igång. Har du redan fiber indraget i ditt hus?


Då finns det flera olika alternativ beroende på vem som installerat fibern. Sök på din adress för att se vad vi kan erbjuda dig. Då kan du välja Telenor som leverantör av bredban tv eller telefoni.


Bradband fiber i villa‘ innebär att vi kommer att installera fiberkablar hela vägen till ditt hem.

Det finns olika sätt att installera fiber bredban beroende på vilken typ av egendom som du bor i eller om det finns en Openreach modem redan installerat. Installera fiber själv. Hur installerar man fiber hemma och i vilken ände ska man börja? I Sverige pågår just nu en utbyggnad av fibernät och varje dag ställs svenskar inför frågan om kostnaden för fiber är lönsam eller inte. Om det saknas eller inte är möjligt, behöver du själv gräva ner röret för fibern på din tomt.


Det är enkelt att göra själv men du kan också anlita en entreprenör. Börja med att ta reda på vilka kablar som finns under marken, så att du inte skadar dem när du gräver. Beställ kabelanvisning på Ledningskollen. Välj Antenn eller Kabel och avsluta sedan med OK. Välj sedan vilken leverantör du har och bekräfta med OK.


Du blir sedan ombedd att installera endast digitala kanaler eller också digitala och analoga kanaler. Välj det alternativ som passar dig bäst och tryck sedan på OK. Klicka sedan på Starta för att installera TV-kanalerna. Räkna med fyra till sex veckor i de fall där du redan har tomrör på din tomt från en tidigare fjärrvärmeinstallation. Tidsestimeringen gäller endast i de områden vi redan har fiber i. Om inte går det precis lika bra utan skivan.


Lyckas du inte med installationen genom att läsa manualen eller tycker den känns för krånglig är det bara att följa denna guide vidare för att installera din router. Börja med att koppla in nätverkskabeln mellan din router och ditt nätverksuttag eller ditt modem (om du har ett sådant).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Energiarmband test

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom skönhet och hälsa. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser. Se...